skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karpia w folii na węglach? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest używać świeżych ryb. Jeśli masz karpia z zamrażarki, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Dokładnie spłucz tuszę ze wszystkich stron i wewnątrz. Osusz karpia ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Możesz wypełnić karpia dowolnymi warzywami i ziołami do smaku. Może to być cebula, pomidory, papryka, czosnek, wszelkiego rodzaju zioła, a także cytryna i przyprawy. Klasycznym nadzieniem jest kilka krążków cebuli i cytryna. Smak i aromat gotowego karpia zależy od wyboru ziół i warzyw, więc wybierz nadzienie zgodnie z własnymi preferencjami. Użyłam koperku, młodej cebuli, pomidorów, kilku piór zielonego czosnku i odrobiny pieprzu.
Krok 3:
Opłucz i osusz warzywa. Gałązki młodej cebuli i koperku można pozostawić bez zmian lub pokroić niezbyt grubo.
Krok 4:
Dodaj resztę składników do zieleni i lekko Posol. Na karpie wykonaj nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Umyj i osusz cytrynę. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Następnie pokrój każdy okrąg na pół. Jeśli twoja cytryna jest zbyt duża, powinieneś posiekać koła na ćwiartki. Włóż kawałek cytrusa do każdego nacięcia na rybie.
Krok 5:
Wymieszaj nadzienie.
Krok 6:
Napełnij rybę ziołami warzywami.
Krok 7:
Rozłóż arkusz folii na płaskiej powierzchni. Umieść kilka plasterków cytryny na środku. Połóż karpia na cytrynie. Sól i pieprz rybę (można posypać gotową przyprawą do ryb). Skrop karpia odrobiną soku z cytryny.
Krok 8:
Dobrze owiń rybę folią ze wszystkich stron. Nie oszczędzaj folii, zrób kilka warstw, aby folia nie została uszkodzona podczas pieczenia,a pachnący sok nie zabraknie.
Krok 9:
Rozpal grill. Poczekaj, aż pozostaną w nim węgle. Jeśli węgle są zbyt duże, podziel je za pomocą improwizowanych środków na mniejsze i mniej więcej tej samej wielkości węgle.
Krok 10:
Wygładź węgle cienką warstwą i połóż na nich karpia. Posyp Pozostałe węgle niewielką warstwą na wierzchu. Pozostaw do pieczenia w ten sposób na 40-50 minut. Miałem karpia o wadze około 1 kg i pieczyłem go przez 40 minut.
Krok 11:
Ostrożnie wyjmij rybę z grilla. Poczekaj, aż folia lekko ostygnie.
Krok 12:
Rozwiń folię i podawaj karpia!
Krok 13:
Zaoferuj rybom świeże lub pieczone warzywa. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno!
jeśli chcesz uzyskać bardziej złotą skórkę na rybach,trzymaj karpia trochę dłużej w węglach. Ogólnie rzecz biorąc, czas gotowania zależy w dużej mierze od wielkości ryby, ilości węgli w grillu i stopnia ich ciepła.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp smażony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g