karp w folii na węglach

najsmaczniejszy, soczysty, zdrowy, z letnim nastrojem! Karp w folii na węglu drzewnym zapiekany z warzywami to niezwykle smaczne danie piknikowe. Wybierz przyprawy i nadzienie według własnych upodobań, zachwyć swoich bliskich wspaniałą rybą!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 13 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 6 % 1 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karpia w folii na węglach? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest używać świeżych ryb. Jeśli masz karpia z zamrażarki, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść rybę z łusek, usuń wnętrzności i skrzela. Dokładnie spłucz tuszę ze wszystkich stron i wewnątrz. Osusz karpia ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Możesz wypełnić karpia dowolnymi warzywami i ziołami do smaku. Może to być cebula, pomidory, papryka, czosnek, wszelkiego rodzaju zioła, a także cytryna i przyprawy. Klasycznym nadzieniem jest kilka krążków cebuli i cytryna. Smak i aromat gotowego karpia zależy od wyboru ziół i warzyw, więc wybierz nadzienie zgodnie z własnymi preferencjami. Użyłam koperku, młodej cebuli, pomidorów, kilku piór zielonego czosnku i odrobiny pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz i osusz warzywa. Gałązki młodej cebuli i koperku można pozostawić bez zmian lub pokroić niezbyt grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę składników do zieleni i lekko Posol. Na karpie wykonaj nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Umyj i osusz cytrynę. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Następnie pokrój każdy okrąg na pół. Jeśli twoja cytryna jest zbyt duża, powinieneś posiekać koła na ćwiartki. Włóż kawałek cytrusa do każdego nacięcia na rybie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę ziołami warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż arkusz folii na płaskiej powierzchni. Umieść kilka plasterków cytryny na środku. Połóż karpia na cytrynie. Sól i pieprz rybę (można posypać gotową przyprawą do ryb). Skrop karpia odrobiną soku z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze owiń rybę folią ze wszystkich stron. Nie oszczędzaj folii, zrób kilka warstw, aby folia nie została uszkodzona podczas pieczenia,a pachnący sok nie zabraknie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal grill. Poczekaj, aż pozostaną w nim węgle. Jeśli węgle są zbyt duże, podziel je za pomocą improwizowanych środków na mniejsze i mniej więcej tej samej wielkości węgle.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wygładź węgle cienką warstwą i połóż na nich karpia. Posyp Pozostałe węgle niewielką warstwą na wierzchu. Pozostaw do pieczenia w ten sposób na 40-50 minut. Miałem karpia o wadze około 1 kg i pieczyłem go przez 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie wyjmij rybę z grilla. Poczekaj, aż folia lekko ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwiń folię i podawaj karpia!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaoferuj rybom świeże lub pieczone warzywa. Bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno!

jeśli chcesz uzyskać bardziej złotą skórkę na rybach,trzymaj karpia trochę dłużej w węglach.  Ogólnie rzecz biorąc, czas gotowania zależy w dużej mierze od wielkości ryby, ilości węgli w grillu i stopnia ich ciepła. 

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy