skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do bakłażana z mięsem pieczonym w piekarniku potrzebujemy: dużego bakłażana, polędwicy wieprzowej, mielonego mięsa, pasty pomidorowej, odrobiny wody, oleju roślinnego, ziół prowansalskich, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Polędwiczki wieprzowe umyć i osuszyć. Pokrój w niezbyt grube koła.
Krok 3:
Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić w półkola.
Krok 4:
Lekko je posolić i odstawić na 5 minut, aby odeprzeć gorycz.
Krok 5:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać suchy czosnek i zioła prowansalskie.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Połóż połowę plasterków bakłażana na dnie wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia.
Krok 8:
Rozłóż plastry polędwicy wieprzowej na wierzchu.
Krok 9:
Na wierzch polej sosem pomidorowym.
Krok 10:
Rozłóż całe mięso mielone.
Krok 11:
Ułóż pozostałe bakłażany i polej pozostałym sosem pomidorowym.
Krok 12:
Przykryj formę folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Krok 13:
Następnie zdejmij folię i piecz bakłażany z mięsem przez około 25 minut.
pisałam już w zeszłym roku przepis
wieprzowina z bakłażanem
, ale jak w wielu innych przypadkach, dla każdego przepisu można wymyślić wiele odmian. Tym razem, oprócz wieprzowiny, postanowiłem uczynić danie bardziej mięsnym i dodałem domowe mięso mielone z wieprzowiny i wołowiny. Cóż, zastąpiłem ser sosem pomidorowym. Nawiasem mówiąc, nie można dodawać do niego przypraw i czosnku, ale po prostu rozcieńczyć wodą, ale z przyprawami okazuje się smaczniejszy.
mięso z bakłażanem można gotować na różne sposoby: mięso mielone można usunąć, pozostawiając wszystkie inne składniki. Zwiększ ilość polędwicy wieprzowej i pokrój ją na mniejsze i duś wszystko razem na patelni. Okaże się nie mniej smaczny. Możesz również dodać paprykę pokrojoną na małe kawałki.
gotowe danie można posypać posiekanymi ziołami-kolendrą lub natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g