bakłażany z mięsem pieczone w piekarniku

mięso z bakłażanem - szybkie, smaczne i satysfakcjonujące. Mężczyźni to docenią. Jeśli potrzebujesz bardziej dietetycznej opcji, lepiej użyć chudych kawałków wieprzowiny. Polędwica i miąższ są tutaj najlepsze. Dobrze się upieczą i nie wyschną w piekarniku. Oprócz wieprzowiny to danie można przygotować z wołowiny, kurczaka lub indyka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 19 % 5 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do bakłażana z mięsem pieczonym w piekarniku potrzebujemy: dużego bakłażana, polędwicy wieprzowej, mielonego mięsa, pasty pomidorowej, odrobiny wody, oleju roślinnego, ziół prowansalskich, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwiczki wieprzowe umyć i osuszyć. Pokrój w niezbyt grube koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić w półkola.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko je posolić i odstawić na 5 minut, aby odeprzeć gorycz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać suchy czosnek i zioła prowansalskie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż połowę plasterków bakłażana na dnie wysmarowanego olejem roślinnym naczynia do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż plastry polędwicy wieprzowej na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzch polej sosem pomidorowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż całe mięso mielone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż pozostałe bakłażany i polej pozostałym sosem pomidorowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij folię i piecz bakłażany z mięsem przez około 25 minut.

pisałam już w zeszłym roku przepis wieprzowina z bakłażanem , ale jak w wielu innych przypadkach, dla każdego przepisu można wymyślić wiele odmian. Tym razem, oprócz wieprzowiny, postanowiłem uczynić danie bardziej mięsnym i dodałem domowe mięso mielone z wieprzowiny i wołowiny. Cóż, zastąpiłem ser sosem pomidorowym. Nawiasem mówiąc, nie można dodawać do niego przypraw i czosnku, ale po prostu rozcieńczyć wodą, ale z przyprawami okazuje się smaczniejszy.

mięso z bakłażanem można gotować na różne sposoby: mięso mielone można usunąć, pozostawiając wszystkie inne składniki. Zwiększ ilość polędwicy wieprzowej i pokrój ją na mniejsze i duś wszystko razem na patelni. Okaże się nie mniej smaczny. Możesz również dodać paprykę pokrojoną na małe kawałki.

gotowe danie można posypać posiekanymi ziołami-kolendrą lub natką pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 142   kcal/100g

Podobne przepisy