skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić bakłażana, kapustę, paprykę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są określone w przepisie. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, jeśli użyjesz bardziej dojrzałej główki kapusty, czas gotowania Nieznacznie wzrośnie.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty, są one zwykle twarde lub zepsute. Obierz cebulę i marchewkę. Dobrze umyj wszystkie warzywa i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1,5 cm, posyp niebieskie odrobiną soli i zalej zimną wodą przez 15-20 minut. Jest to konieczne przede wszystkim w celu usunięcia goryczy z bakłażana. Istnieją odmiany, które nie są gorzkie, ale w tym przypadku warto napełnić koła wodą, a bakłażan podczas smażenia wchłonie mniej oleju.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj resztę warzyw. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie półpierścienie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek.
Krok 5:
Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Krok 6:
Odcedź płyn z bakłażana i lekko wyciśnij kółka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Połóż niebieskie na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 7:
Wlej około 3-4 łyżki na patelnię.l olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, około 5 do 8 minut.
Krok 8:
Wyślij kapustę do smażenia. Mieszając, gotuj przez około 5 minut.
Krok 9:
Pokrój pomidory na pół i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij je na patelnię. Sól do smaku, dodaj mieloną paprykę i ulubione suche przyprawy.
Krok 10:
Dodaj smażony bakłażan do wszystkich potraw. Bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 11:
Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Posyp gulasz drobno posiekanymi ziołami i podawaj!
bardzo smaczne na ciepło, a także na zimno.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g