bakłażan kapusta bułgarska papryka duszona

zdrowe, jasne, niesamowicie smaczne, łatwe i bardzo proste! Takie duszone bakłażany, kapusta, bułgarska papryka to bardzo prosty sposób na przygotowanie gulaszu warzywnego, z którym poradzi sobie każda gospodyni domowa, nawet początkująca. Świetna opcja na pyszny lunch lub kolację dla każdego!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić bakłażana, kapustę, paprykę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które są określone w przepisie. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, jeśli użyjesz bardziej dojrzałej główki kapusty, czas gotowania Nieznacznie wzrośnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty, są one zwykle twarde lub zepsute. Obierz cebulę i marchewkę. Dobrze umyj wszystkie warzywa i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem kuchennym. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w plastry o grubości około 1,5 cm, posyp niebieskie odrobiną soli i zalej zimną wodą przez 15-20 minut. Jest to konieczne przede wszystkim w celu usunięcia goryczy z bakłażana. Istnieją odmiany, które nie są gorzkie, ale w tym przypadku warto napełnić koła wodą, a bakłażan podczas smażenia wchłonie mniej oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj resztę warzyw. Cebulę i paprykę pokroić w cienkie półpierścienie. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź płyn z bakłażana i lekko wyciśnij kółka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Smaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Połóż niebieskie na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej około 3-4 łyżki na patelnię.l olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, około 5 do 8 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij kapustę do smażenia. Mieszając, gotuj przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidory na pół i zetrzyj na grubej tarce. Wyślij je na patelnię. Sól do smaku, dodaj mieloną paprykę i ulubione suche przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj smażony bakłażan do wszystkich potraw. Bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj gotowego dania na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Posyp gulasz drobno posiekanymi ziołami i podawaj!

bardzo smaczne na ciepło, a także na zimno. 

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy