Fricase z grzybami

pyszne, aromatyczne i delikatne danie z grzybów, bez mięsa! Fricase to danie kuchni francuskiej, dosłownie jego nazwa tłumaczy się jako "wszystko". Z reguły klasyczny przepis na fricase zawiera składniki takie jak kurczak, grzyby, warzywa i kremowy sos. Ale nawet w ojczyźnie tego dania nie ma jednego uznanego ściśle klasycznego przepisu. Każdy kucharz ma swój własny przepis i własne cechy gotowania. Fricase może różnić się zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego też ma miejsce Frykas z grzybów bez mięsa, a smak wcale nie ustępuje wielu potrawom mięsnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 28 % 5 g
142 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na frytki z grzybów. Do tego dania można użyć absolutnie dowolnych grzybów. We Francji frykasy są zwykle przygotowywane z pieczarek, borowików lub moreli. Grzyby leśne oczywiście sprawią, że danie będzie bogatsze w smak i aromatyczne. Bardzo delikatne, aromatyczne i smaczne fricasse okaże się z grzybami miodowymi, smakosze docenią to danie. Pieczarki dokładnie umyj, Usuń nogi, pozostawiając od nich kilka centymetrów długości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najlepiej zalać grzyby zimną wodą i pozostawić na kilka godzin, aby usunąć owady ukryte pod czapkami. Spuść wodę, ponownie umyj grzyby, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez 20 minut od momentu wrzenia. Spuść wodę, umyj grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Na patelnię (lepiej użyć żeliwnej lub grubościennej patelni) wlej olej roślinny. Rozgrzewamy go. Smaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta. usuń cebulę z patelni do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na oleju, na którym smażono cebulę, rozłóż grzyby i smaż je na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj smażoną cebulę i przyprawy: sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę. Śmietanę można zastąpić tłustą i gęstą śmietaną, grzyby okażą się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze. Ale jeśli zostanie użyta śmietana, śmietanę należy rozcieńczyć w dowolnym pojemniku z wodą i dodać łyżkę mąki pszennej. Wlej sos śmietanowy na patelnię z grzybami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dajemy potrawie kilka minut pod pokrywką i podajemy do stołu, z przystawką lub jako niezależne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy