skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki na frytki z grzybów. Do tego dania można użyć absolutnie dowolnych grzybów. We Francji frykasy są zwykle przygotowywane z pieczarek, borowików lub moreli. Grzyby leśne oczywiście sprawią, że danie będzie bogatsze w smak i aromatyczne. Bardzo delikatne, aromatyczne i smaczne fricasse okaże się z grzybami miodowymi, smakosze docenią to danie. Pieczarki dokładnie umyj, Usuń nogi, pozostawiając od nich kilka centymetrów długości.
Krok 2:

Najlepiej zalać grzyby zimną wodą i pozostawić na kilka godzin, aby usunąć owady ukryte pod czapkami. Spuść wodę, ponownie umyj grzyby, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj przez 20 minut od momentu wrzenia. Spuść wodę, umyj grzyby.
Krok 3:

Obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Na patelnię (lepiej użyć żeliwnej lub grubościennej patelni) wlej olej roślinny. Rozgrzewamy go. Smaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta. usuń cebulę z patelni do miski.
Krok 4:

Na patelni na oleju, na którym smażono cebulę, rozłóż grzyby i smaż je na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.
Krok 5:

Następnie dodaj smażoną cebulę i przyprawy: sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw.
Krok 6:

Wlej śmietanę. Śmietanę można zastąpić tłustą i gęstą śmietaną, grzyby okażą się jeszcze smaczniejsze i delikatniejsze. Ale jeśli zostanie użyta śmietana, śmietanę należy rozcieńczyć w dowolnym pojemniku z wodą i dodać łyżkę mąki pszennej. Wlej sos śmietanowy na patelnię z grzybami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Krok 7:

Dajemy potrawie kilka minut pod pokrywką i podajemy do stołu, z przystawką lub jako niezależne danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g


