wołowina w słodkim sosie

pikantna wołowina w słodkim sosie-niezrównany smak! Zgodnie z tradycją, która powstała w naszej rodzinie pod koniec postu, zawsze gotuję na obiad takie danie jak wołowina ze słodkim sosem. Dzięki tej metodzie gotowania mięso jest niezwykle soczyste, miękkie i aromatyczne. Polecam!
ottimista78Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 50 % 14 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis dotyczy bardzo smacznego dania. Z niego dowiesz się, jak gotować wołowinę w słodkim sosie. Na początek weźmy wszystkie produkty, których potrzebujemy na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy od zalania suszonych śliwek i suszonych moreli zimną wodą i pozostawienia ich na godzinę do namoczenia. Po tym czasie spuść wodę i osusz jagody nagromadzoną wodą ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrój suszone owoce na małe, podłużne kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie bierzemy słodką paprykę, myjemy ją, obieramy z nasion i kroimy w cienkie paski. Pietruszka jest również myta, suszona i drobno posiekana nożem. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie bierzemy wstępnie umytą i wysuszoną miazgę wołową i kroimy ją na porcje. Teraz pokonaj go trochę, natrzyj solą i pieprzem według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozłóż przygotowane mięso na gorącej patelni z dodatkiem oleju roślinnego, wlej do niego cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu smażyć mięso na średnim ogniu, aż powstanie złota skorupa, cebula w tym czasie będzie dobrze przyprawiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przenieś gotowe mięso i cebulę do przygotowanej brytfanny, dodaj suszone śliwki, suszone morele, paprykę. Wlej całą tę masę świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez około godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze danie jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

bardzo lubię dania z wołowiny, zwłaszcza w połączeniu z warzywami, jak w tej wersji. Jeśli jest odpowiednio ugotowany, mięso okazuje się dość smaczne i nie twarde. To mięso jest uważane za chude, ponieważ w przeciwieństwie do wieprzowiny nie jest całkowicie tłuste. Biorąc pod uwagę ten fakt, jest idealny dla tych, którzy liczą kalorie i monitorują swoją wagę. Gulasz wołowy można podawać z jakimś dodatkiem lub po prostu, ponieważ warzywa służą już jako dodatek. Ale czasami podaję do niej gotowany ryż - też okazuje się pyszny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy