skrzydełka w sosie miodowym na patelni

bardzo proste, bardzo smaczne, w pośpiechu, na każdą przystawkę. Skrzydełka w sosie miodowym na patelni są delikatne, soczyste i umiarkowanie ostre, nie pozostawiają nikogo obojętnym. Słodycz miodu doskonale komponuje się z kwaskowatością cytryny i sosem sojowym. Okazuje się bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 36 % 14 g
199 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić skrzydełka w sosie miodowym na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Skrzydełka z kurczaka należy rozmrozić. Weź płynny miód. Jeśli jest kandyzowany, można go stopić w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z każdego skrzydła kurczaka odetnij najmniejszą część. Nie przyda się nam-praktycznie nie ma w nim mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz płynny miód i sos sojowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę bezpośrednio do miski. Tutaj Dodaj trochę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię do smażenia i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż skrzydełka z kurczaka i smaż je na złoty kolor z obu stron. Aby skrzydła zaczęły pokrywać się złotą skórką, włóż je do gorącego oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone skrzydła skropić odrobiną soku z cytryny. Zalej marynatą miodową. Do smaku dodaj trochę soli i pieprzu. Dodając sól, pamiętaj, że sos sojowy jest już słony. Gotuj skrzydełka w sosie przez 10-12 minut. Okresowo odwracaj skrzydła, aby równomiernie ugotowały się ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrzydełka z kurczaka w sosie miodowym są gotowe! Mogą być podawane jako samodzielna przekąska lub uzupełnione dowolnym dodatkiem. Przenieś skrzydełka na talerz i podawaj. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy