naleśniki z Manny

bardzo miękkie naleśniki, łatwe do złożenia i nie rozerwania. Naleśniki z semoliny to pyszny dodatek do herbaty. Do ich przygotowania zaleca się stosowanie ciepłego mleka lub wody. Oprócz mąki pszennej dodaje się semolinę, więc potrzeba co najmniej 10 minut, aby puchnąć. Naleśniki są smażone na suchej patelni, ponieważ olej roślinny jest obecny w cieście. Naleśniki z semoliny można podawać ze słodkim nadzieniem lub sosem. Można w nich owinąć Klasyczne nadzienie z twarogu i rodzynek.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 63 % 24 g
191 kcal
IG: 12 / 20 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Najpierw musisz wymieszać cukier, sól i semolinę.
2. Dodaj jajka kurze, ubij mikserem, aż będą gładkie. Pozostaw masę na 5-7 minut.
3. Następnie wlej przesianą mąkę.
4. Na koniec dodaj mleko i olej roślinny. Wymieszać.
5. Wlej wymaganą ilość ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj na stole w ciepłej formie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy