Chimichangi

zaskocz swoich krewnych pysznym daniem meksykańskim! Chimichangi to świetna przekąska i przekąska. Satysfakcjonujące, szybkie, nie trudne. Dobra alternatywa dla zwykłych kanapek. Do gotowania potrzebujesz tortilli, można je kupić w każdym supermarkecie. Tortilla to cienka tortilla pszenna, w którą zawija się nadzienie. Nawiasem mówiąc, nadzienie to lot fantazji. Tutaj możesz dodawać i zmniejszać składniki, koncentrując się na swoim smaku. Ten przepis zawiera nadzienie mięsne. Jest bardzo smaczny, a także sycący. Mięso mielone można ugotować lub kupić w sklepie.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 29 % 11 g
226 kcal
IG: 17 / 17 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Kawałek wołowiny myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi, a następnie kroimy w kostkę. Jeśli jest tłuszcz, lepiej go przyciąć. Przygotowane mięso przepuszczamy przez maszynę do mięsa.

2. Paprykę oczyszczamy z nasion, usuwamy łodygę. Dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój paprykę w średnią kostkę.

3. Obierz cebulę z łuski, pokrój w małe kostki. Moje rodzynki w zimnej wodzie. Następnie wlej rodzynki gorącą wodą, pozostaw na 15 minut. Po określonym czasie spuść wodę, wysusz rodzynki na papierowych ręcznikach.

4. Rozłóż masło na patelni, wyślij na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego pieprz i cebulę.

5. Smażyć paprykę i cebulę na maśle, aż cebula stanie się przezroczysta, a papryka miękka. Około 7 minut.

6. Włóż mieloną wołowinę na patelnię, sól i pieprz do smaku. Smażyć mieszając przez 5-7 minut, a następnie zdjąć patelnię z ognia.

7. Ser szwajcarski kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż paski sera na tortilli. Następnie rozłóż mięso mielone z warzywami, posyp rodzynkami. Tortille owijamy kopertą.

8. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż półfabrykaty na patelni. Smażyć na złoty złoty kolor. Każda strona zajmie około 5 minut.

dla przeciwników smażonych przekąsek istnieje dobra alternatywa. Chimichanga może być posmarowana roztopionym masłem i pieczona w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż stanie się złocista, chrupiąca.

Gorąca meksykańska przekąska jest gotowa! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tortilla - 286   kcal/100g

Podobne przepisy