solanka z grzybami i kapustą

pyszne, proste i szybkie, na codzienny stół! Solanka z grzybami i kapustą spodoba się nie tylko tym, którzy przestrzegają postu, ale także wielu innym. Można go podawać nie tylko jako główny, ale także jako dodatek do gorącego mięsa. A danie nadaje się również jako nadzienie do ciast!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mieszankę z grzybami i kapustą? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów-zwykłych pieczarek lub grzybów leśnych. Ale Las musi być najpierw ugotowany. Będę gotować z pieczarkami. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę. Pieczarki opłucz i pokrój w duże plasterki. Podsmaż pokrojone grzyby z połową posiekanej cebuli, aż grzyby się ugotują. Zajmie to około 7-10 minut. Pieczarki gotują się bardzo szybko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i smaż z pozostałą cebulą na innej patelni przez 3-4 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok pomidorowy do marchewki i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie posiekaj te kapustę i pamiętaj ją trochę rękami, aby była bardziej miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni do marchewki dodaj kapustę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez około 15-20 minut. Kapusta powinna stać się miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas duszenia kapusta zmniejszy swoją objętość. Dodaj smażone pieczarki do kapusty. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Mieszaj i podgrzewaj wszystko razem przez 3-4 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Solanka z grzybami i kapustą jest gotowa! Bardzo smaczne na gorąco! Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy