skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż mielonego kurczaka do miski.
2. Obierz cebulę i czosnek, trzy cebule na drobnej tarce natychmiast na talerzu, aby nie stracić soku, będzie potrzebny w przepisie, przepuść czosnek przez prasę.
3. Włóż kleik cebulowo-czosnkowy do mięsa mielonego, rozbij jajko, wlej śmietanę, sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
4. Wymieszaj mąkę z powstałą masą (nie musisz osiągać gęstej konsystencji, powinna być jak naleśniki).
5. Wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, za pomocą łyżki stołowej rozłóż mięso mielone, smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż do pięknego rumienia.
6. Gdy wszystkie naleśniki są już usmażone, zwracamy je z powrotem na patelnię, wlewamy wodę tak, aby nie pokrywała całkowicie zawartości i na pół, zamykamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
placki można podawać ze świeżymi warzywami, owsianką lub ziemniakami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g