pierś po albańsku

Gotowanie jest proste i szybkie, ale okazuje się smaczne i oryginalne! Pierś po albańsku to danie tak proste, że nawet osoba daleka od gotowania poradzi sobie z jego przygotowaniem. Najważniejsze jest, aby postępować zgodnie z recepturą. W tym przypadku sukces jest gwarantowany: piersi z kurczaka są delikatne i soczyste. Takie kotlety dosłownie rozpływają się w ustach! A do smaku z pewnością przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 15 % 5 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

prawdopodobnie nie Albańczycy wymyślili ten przepis, ponieważ można znaleźć różne wersje kraju pochodzenia tej metody gotowania filetów z kurczaka. Główną różnicą w stosunku do zwykłych kotletów i klopsików jest to, że mięso kroi się w małe kostki. A do ciasta dodaje się dużo jajek. Wynik jest imponujący! Danie jest nie tylko na co dzień, a ponadto należy je przygotować na śniadanie, a także jako drugie danie w porze lunchu i kolacji. Na świątecznym stole takie kotlety również odniosą sukces (sprawdzone)!

1. Umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, połóż na powierzchni roboczej. Teraz kroimy piersi w małe kostki. Przenieś pokrojone mięso z kurczaka do miski.

2. Do mięsa rozbijamy jajka. Następnie wlej sól, czarny pieprz, a także skrobię ziemniaczaną, mieszaj.

3. Dodaj majonez do pozostałych składników (zamiast majonezu możesz użyć śmietany), wszystko dobrze wymieszaj.

4. Obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie przepuść je przez prasę i wyślij również do miski, ponownie dobrze wymieszaj.

5. Ciasto jest gotowe - możesz przejść do smażenia. Aby to zrobić, dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu. Rozłóż ciasto na rozgrzanej patelni, tworząc małe kotlety (naleśniki, ciasta).

6. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez dziesięć minut, a następnie odwróć kotlety na drugą stronę i gotuj przez kolejne osiem minut. Pokrywa powinna być również zamknięta. Kotlety powinny mieć różową i złotą bardzo apetyczną skórkę.

podawaj gotowe danie na stole na gorąco. W razie potrzeby uzupełniamy dowolnym dodatkiem. Mięso gotowane po albańsku dobrze komponuje się z ziemniakami, różnymi zbożami i makaronem, a także świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Pamiętaj, aby udekorować gotowe danie świeżymi pachnącymi gałązkami zieleni.

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy