skład / składniki
metoda gotowania
prawdopodobnie nie Albańczycy wymyślili ten przepis, ponieważ można znaleźć różne wersje kraju pochodzenia tej metody gotowania filetów z kurczaka. Główną różnicą w stosunku do zwykłych kotletów i klopsików jest to, że mięso kroi się w małe kostki. A do ciasta dodaje się dużo jajek. Wynik jest imponujący! Danie jest nie tylko na co dzień, a ponadto należy je przygotować na śniadanie, a także jako drugie danie w porze lunchu i kolacji. Na świątecznym stole takie kotlety również odniosą sukces (sprawdzone)!
1. Umyj piersi z kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, połóż na powierzchni roboczej. Teraz kroimy piersi w małe kostki. Przenieś pokrojone mięso z kurczaka do miski.
2. Do mięsa rozbijamy jajka. Następnie wlej sól, czarny pieprz, a także skrobię ziemniaczaną, mieszaj.
3. Dodaj majonez do pozostałych składników (zamiast majonezu możesz użyć śmietany), wszystko dobrze wymieszaj.
4. Obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie przepuść je przez prasę i wyślij również do miski, ponownie dobrze wymieszaj.
5. Ciasto jest gotowe - możesz przejść do smażenia. Aby to zrobić, dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu. Rozłóż ciasto na rozgrzanej patelni, tworząc małe kotlety (naleśniki, ciasta).
6. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez dziesięć minut, a następnie odwróć kotlety na drugą stronę i gotuj przez kolejne osiem minut. Pokrywa powinna być również zamknięta. Kotlety powinny mieć różową i złotą bardzo apetyczną skórkę.
podawaj gotowe danie na stole na gorąco. W razie potrzeby uzupełniamy dowolnym dodatkiem. Mięso gotowane po albańsku dobrze komponuje się z ziemniakami, różnymi zbożami i makaronem, a także świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Pamiętaj, aby udekorować gotowe danie świeżymi pachnącymi gałązkami zieleni.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g