pieczarki pieczone w boczku w piekarniku

świetna przekąska na świąteczny stół i nie tylko! Pieczarki pieczone w boczku w piekarniku można podawać na ciepło i na zimno, będą wspaniałym dodatkiem na świątecznym stole. Gotowanie potrawy nie jest kłopotliwe, najważniejsze jest użycie cienkiego boczku.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 10 % 2 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Moje pieczarki, za pomocą noża oddzielamy nogi od czapek, kroimy je drobno.

2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

3. Dodaj posiekane udka pieczarek do smażonej cebuli, smaż przez 5-7 minut, zdejmij z ognia.

4. Koperek, siekamy nożem, rozprowadzamy do opiekania, dodajemy tutaj ser śmietankowy, trochę solimy, mieszamy.

5. Czapki grzybowe wypełniamy przygotowanym nadzieniem, następnie owijamy paskiem boczku i umieszczamy w naczyniu do pieczenia.

6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.

podawaj na gorąco, dekorując zielenią według uznania.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy