szyja wieprzowa na patelni

Przygotuj soczyste i delikatne mięso z nutami cytrusowymi! Szyja jest najdelikatniejszym i najdelikatniejszym mięsem wieprzowym, dlatego jest przygotowywana bardzo szybko i okazuje się soczysta i delikatna. I bardzo smaczne! A pomarańcze dodają potrawie wyrafinowania.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 71 % 30 g
węglowodany 2 % 1 g
320 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

jak zrobić szyję wieprzową na patelni?

1. Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm.
2. Obierz pomarańcze, podziel na plasterki, pokrój każdy na 2-3 części.
3. Drobno posiekaj warzywa (zostaw kilka gałązek do dekoracji gotowego dania).
4. Obierz czosnek, drobno posiekaj.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny na dużym ogniu. Smaż mięso z każdej strony przez 3-4 minuty (do uzyskania Skórki). Zmniejsz ciepło, aż będzie wolne.
6. Sól, pieprz, Odwróć mięso, zrób to samo po drugiej stronie.
7. Umieść pomarańcze i połowę zieleni na patelni. Przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
8. Umieść pozostałe zioła i czosnek na patelni, smaż bez przykrycia przez 1-2 minuty.

danie jest gotowe do podania, pozostaje tylko ozdobić je świeżymi ziołami. Dobrze jest jeść szyję wieprzową ze świeżymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy