wołowina w mleku

bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo proste i szybkie! Gulasz wołowy w mleku to pyszny obiad dla całej rodziny z prostych składników. Jest to uniwersalny przepis, do którego nadaje się każda część wołowiny i ogólnie każde mięso. Udekoruj absolutnie wszystko, od zbóż po duszone warzywa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę w mleku na patelni? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Aby mięso było bardziej soczyste, lepiej użyć miąższu świeżej wołowiny lub cielęciny. Oprócz soli i pieprzu możesz dodać własne przyprawy do smaku. Dodałam trochę chmielu-suneli. Weź dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój na średnie kawałki. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki. Miałem już pokrojony gulasz wołowy. Odpowiednia jest również każda miazga bez sztywnych żył.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i smaż, mieszając, aż uzyskasz złoty kolor. Na koniec posyp wołowinę przyprawami i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko na patelnię. Zawartość tłuszczu w mleku nie jest ważna. Mleko można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu 10%, ale należy pamiętać, że zawartość kalorii w naczyniu ulegnie zmianie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Dokładny czas zależy od wielkości kawałków i wybranej części tuszu do rzęs. W razie potrzeby możesz wydłużyć czas gaszenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp wołowinę w mleku świeżymi ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Podawałam z makaronem. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy