naleśniki ze skondensowanym mlekiem

najsmaczniejsze, dla całej rodziny, wakacje każdego dnia! Naleśniki ze skondensowanym mlekiem to przepis na proste, ale ulubione danie wszystkich, które jest łatwe i proste w przygotowaniu. Cienkie delikatne naleśniki doskonale komponują się ze słodkim skondensowanym mlekiem. Można je podawać na śniadanie lub jako deser.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 62 % 23 g
189 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki ze skondensowanym mlekiem? Weź głęboką miskę, w której będziesz gotować ciasto. Dobrze umyj jajko i wbij do niego. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Dodaj cukier i wanilinę do jajka (opcjonalnie). Trzepaczką lub mikserem elektrycznym dobrze ubij jajko z cukrem, aż będzie gładkie. Osiągnij całkowite rozpuszczenie kryształków cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podgrzej mleko na kuchence. W ciepłym płynie łatwiej będzie wymieszać mąkę. Wlej go do miski z mieszanką jajeczno-cukrową. Rozpuść masło w dowolny sposób. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Dodaj stopione masło do miski do innych potraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i zacznij wsypywać ją partiami do miski, ubijając po każdym dodaniu ciasto trzepaczką lub mikserem. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. To nie tylko usunie ewentualne śmieci, ale także poprawi jakość gotowych produktów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję bez grudek. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien przypominać rzadką śmietanę i wylewać się z kucharza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię naleśnikową na kuchence. Rozgrzej go dobrze na dużym ogniu. Nasmaruj patelnię olejem (raz, wtedy nie będzie takiej potrzeby, ponieważ ciasto zawiera olej). Nabierz ciasto chochlą i rozlej równomiernie na powierzchnię patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż naleśniki z obu stron, aż będą złote. Wyreguluj ogień, aby naleśniki usmażyły się wystarczająco szybko, ale nie paliły się. Ułóż smażone naleśniki w stos. Usmaż w ten sposób całe ciasto. Posmaruj każdy naleśnik równomiernie skondensowanym mlekiem z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń rurkę, obracając boczne krawędzie. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj naleśniki na gorąco. Z tej liczby produktów uzyskuje się 8 sztuk. Smacznego!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy