placki wątrobowe z marchewką i kaszą manną

Miękkie i delikatne naleśniki dla dzieci! Gotowanie jest łatwe i szybkie! Proponuję gotować naleśniki z wątroby, która jest słusznie uważana za bardzo cenny i przydatny produkt. Naleśniki są miękkie - przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
KiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 38 % 11 g
142 kcal
IG: 45 / 36 / 18

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 15 min

gotowanie zajmuje minimum czasu:

- za pomocą maszynki do mięsa posiekaj wątrobę, cebulę i gotowaną marchewkę;
- dodaj semolinę do powstałej mieszanki, wymieszaj i pozostaw na 30 minut, aby semolina pęczniała;
- dodaj jajko, sól, wprowadź mąkę;
- na patelni rozgrzej olej roślinny i użyj łyżki stołowej, aby rozłożyć ciasto na patelni;
- smaż przez 3 minuty z każdej strony, połóż rumiane naleśniki na naczyniu.

naleśniki z wątroby można podawać jako niezależne danie, doprawione kwaśną śmietaną i ziołami! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy