Francuskie mięso z ananasami w piekarniku

Oryginalny, apetyczny, pyszny, na świąteczny stół! Francuskie mięso z ananasami w piekarniku to danie, które zyskało popularność wśród wszystkich gospodyń domowych. Przygotowanie nie jest trudne, wygląda świątecznie, a smak jest zawsze przyjemny. Jest to wersja soczystego mięsa, z którą poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 11 % 4 g
245 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso z ananasami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź wieprzowinę, jeśli to możliwe, z miękkich i niezbyt tłustych części-polędwicy, karbonady, szynki. Oliwki do woli. Każdy ser jest odpowiedni-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i dobrze wysusz. Pokrój go na porcje o grubości centymetra. Pokonaj każdy kawałek po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia papierem do pieczenia lub folią. Ułóż przygotowane porcje wieprzowiny na papierze. Sól i pieprz z każdej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj każdy kawałek majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, pokroić w pierścienie (lub losowo) i ułożyć po jednym pierścieniu na każdym kawałku mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść pierścień ananasa na wierzchu cebuli, umieść oliwkę na pustym środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp równomiernie każdy kawałek startym na grubej tarce serem. Umieść formę z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-40 minut. Danie na wierzchu powinno się zrumienić. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe Francuskie mięso z ananasami podawaj na gorąco. Frytki, tłuczone ziemniaki lub warzywa nadają się do dekoracji. Na świątecznym stole będzie dobrze harmonizować z wytrawnym białym winem. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy