Stroganow wołowy z indyka

Przygotuj przepyszne danie z indyka-zdrowy i pyszny obiad! Jednym ze sposobów gotowania mięsa z indyka i bardzo smacznego jest to, że mięso jest delikatne, aromatyczne i soczyste. Co ważne, ponieważ mięso tego ptaka, a zwłaszcza jego piersi, jest dość suche. Obfite i pożywne z dowolnym dodatkiem lub bez - jako samodzielne danie!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 30 % 8 g
150 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

gotowanie zacznij od mięsa:

1. Pokrój pierś na warstwy w poprzek włókien o grubości jednego centymetra.
2. Lekko pokonaj każdą warstwę. Sól, pieprz, zwiń w połowę przypraw.
3. Pokrój warstwy w paski. Dobrze zwiń mąkę. Możesz zawinąć wszystkie kawałki naraz w głębokiej misce w całej ilości mąki. Lub na zmianę jeden po drugim, w tym przypadku zużywa się mniejszą ilość mąki. Strząśnij nadmiar mąki.
4. Smaż mięso na połowie oleju, aż utworzy się lekko rumiana skorupa.

w międzyczasie możesz zacząć przygotowywać sos:

1. Umyte pomidory zetrzyj na małym rondlu, gdzie jednak konieczne jest, aby całe mięso i sos zmieściły się do gotowania.
2. Do startych pomidorów dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i inne przyprawy, sól do smaku. Jeśli mieszanina jest gęsta, dodaj wodę lub zetrzyj więcej pomidorów. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. SOS postawić na umiarkowanym ogniu. Do tego czasu indyk na pewno się upiecze. Ugasić ogień i pozostawić mięso pod pokrywką, aż będzie potrzebne. Gdy sos wystarczająco się rozgrzeje, dodaj tam smażone mięso i gotuj na małym ogniu.

teraz czas na warzywa:

1. Co jest konieczne, umyj, wyczyść, usuń nadmiar. Lepiej oczywiście zrobić to jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
3. Na patelni, na której smażono mięso, dodaj resztę oleju i smaż warzywa na złoty kolor.
4. Wlej sos z mięsem do warzyw i gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.

na kilka minut przed gotowością konieczne jest kontrolowanie konsystencji:

1. Jeśli Stroganow wołowy nie jest wystarczająco płynny, dodaj więcej startego pomidora lub wody.
2. Lub, jeśli jest zbyt płynny, dodaj więcej mąki.

Stroganow wołowy jest dobry do każdego przystawki lub jako samodzielne danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy