skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie zacznij od mięsa:
1. Pokrój pierś na warstwy w poprzek włókien o grubości jednego centymetra.
2. Lekko pokonaj każdą warstwę. Sól, pieprz, zwiń w połowę przypraw.
3. Pokrój warstwy w paski. Dobrze zwiń mąkę. Możesz zawinąć wszystkie kawałki naraz w głębokiej misce w całej ilości mąki. Lub na zmianę jeden po drugim, w tym przypadku zużywa się mniejszą ilość mąki. Strząśnij nadmiar mąki.
4. Smaż mięso na połowie oleju, aż utworzy się lekko rumiana skorupa.
w międzyczasie możesz zacząć przygotowywać sos:
1. Umyte pomidory zetrzyj na małym rondlu, gdzie jednak konieczne jest, aby całe mięso i sos zmieściły się do gotowania.
2. Do startych pomidorów dodaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i inne przyprawy, sól do smaku. Jeśli mieszanina jest gęsta, dodaj wodę lub zetrzyj więcej pomidorów. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. SOS postawić na umiarkowanym ogniu. Do tego czasu indyk na pewno się upiecze. Ugasić ogień i pozostawić mięso pod pokrywką, aż będzie potrzebne. Gdy sos wystarczająco się rozgrzeje, dodaj tam smażone mięso i gotuj na małym ogniu.
teraz czas na warzywa:
1. Co jest konieczne, umyj, wyczyść, usuń nadmiar. Lepiej oczywiście zrobić to jeszcze przed rozpoczęciem gotowania.
2. Pokrój cebulę w półpierścienie. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
3. Na patelni, na której smażono mięso, dodaj resztę oleju i smaż warzywa na złoty kolor.
4. Wlej sos z mięsem do warzyw i gotuj wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
na kilka minut przed gotowością konieczne jest kontrolowanie konsystencji:
1. Jeśli Stroganow wołowy nie jest wystarczająco płynny, dodaj więcej startego pomidora lub wody.
2. Lub, jeśli jest zbyt płynny, dodaj więcej mąki.
Stroganow wołowy jest dobry do każdego przystawki lub jako samodzielne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g