skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso w grillu powietrznym? Umyj i wysusz przednią golonkę. Wykonaj nacięcia (szczeliny) na całej głębokości i ze wszystkich stron.
Krok 2:
Czosnek obrać i pokroić w duże paski. Wypełnij nim szczeliny w kierownicy.
Krok 3:
Sól i pieprz mięso.
Krok 4:
Nasmaruj całą powierzchnię olejem roślinnym. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
Krok 5:
Umieść golonkę w grillu powietrznym na środkowym ruszcie. Niski przepływ powietrza, 1 godzina i 10 minut.
Krok 6:
Cebulę pokroić w paski i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem.
Krok 7:
Pokrój boczek w duże paski i ułóż na cebuli. Smaż na złoty kolor.
Krok 8:
Dodaj liść laurowy i pieprz.
Krok 9:
Dodaj kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy, sól.
Krok 10:
Wlać wino i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Krok 11:
Wymieszaj musztardę z miodem.
Krok 12:
Gdy grill powietrzny zakończy tryb, posmaruj golonkę sosem ze wszystkich stron i ustaw ten sam tryb na kolejne 20 minut. Cudowne mięso w grillu powietrznym jest gotowe!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g