mięso w Airfryer

soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz to najsmaczniejsze mięso! Gotuj! Golonka wieprzowa w grillu powietrznym to proste domowe danie na poziomie restauracji! Dobrze jest przygotować go w zimnych porach roku na przytulny rodzinny obiad i kolację.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 16 % 6 g
262 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w grillu powietrznym? Umyj i wysusz przednią golonkę. Wykonaj nacięcia (szczeliny) na całej głębokości i ze wszystkich stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek obrać i pokroić w duże paski. Wypełnij nim szczeliny w kierownicy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj całą powierzchnię olejem roślinnym. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść golonkę w grillu powietrznym na środkowym ruszcie. Niski przepływ powietrza, 1 godzina i 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę pokroić w paski i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój boczek w duże paski i ułóż na cebuli. Smaż na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj liść laurowy i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy, sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać wino i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj musztardę z miodem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy grill powietrzny zakończy tryb, posmaruj golonkę sosem ze wszystkich stron i ustaw ten sam tryb na kolejne 20 minut. Cudowne mięso w grillu powietrznym jest gotowe!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy