skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie usmażyć schab z kością na grillu? Przygotuj przede wszystkim mięso, przyprawy, cebulę i natkę pietruszki. Na węglach bardzo smaczny jest schab z kością.
Krok 2:
Opłucz Schab pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Każdy kawałek posolić do smaku z obu stron i natrzeć przyprawami. Do marynowania zwykle używam suchej bazylii, oregano, majeranku, a także przyprawy do grilla i zawsze ziele angielskie. Czasami obchodzę się tylko solą i pieprzem-okazuje się, że nie jest gorzej.
Krok 3:
Obierz cebulę. Opłucz pietruszkę i cebulę w zimnej wodzie, osusz serwetkami. Pokrój cebule w niezbyt cienkie pierścienie lub półpierścienie. Pokrój natkę pietruszki na grubo i pamiętaj rękami, aby sok się wyróżniał. W rondelku lub dużej filiżance połóż pierwszą warstwę cebuli i pietruszki, połóż kawałki mięsa na wierzchu.
Krok 4:
Powtarzaj warstwy, aż skończy się polędwica, a ostatnią warstwą przygotuj cebulę z natką pietruszki. Lekko dociśnij mięso rękami, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania. Staram się przygotować schab od wieczora, aby marynował noc i połowę następnego dnia.
Krok 5:
Rozpal ognisko w grillu, poczekaj, aż drewno się spali.
Krok 6:
Umyj ruszt i rozgrzej węgle. Połóż marynowane kawałki mięsa na grillu, po usunięciu z nich pietruszki i cebuli.
Krok 7:
Smażyć, od czasu do czasu obracając schab, aż będzie ugotowany.
Krok 8:
Czas gotowania zależy od szerokości kawałków wieprzowiny i ciepła grilla. Przygotowanie grilla zajęło nam około 20-30 minut.
Krok 9:
Obierz małą cebulę, spłucz i pokrój w półpierścienie. Wyślij cebulę do pojemnika, w którym położysz gotowy Kebab (użyłem rondla z grubymi ścianami i dnem, w którym Kebab pozostaje gorący dłużej). Dodaj 1 łyżkę 5-6% octu. Wymieszaj ocet z cebulą.
Krok 10:
Połóż kawałki szaszłyka na cebuli.
Krok 11:
Przykryj garnek pokrywką i lekko potrząśnij mięsem z cebulą.
Krok 12:
Gotowe, można podawać!
krok numer 9, 10 i 11 można pominąć.
podawaj szaszłyki wieprzowe z różnymi sosami, piklami, warzywami lub świeżymi sałatkami.
okazuje się niesamowicie pyszny!
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g