schab z kością na grillu

pyszna wieprzowina na grillu, polizasz palce! Soczysty i aromatyczny szaszłyk schabowy to wspaniałe danie, które można podać na obiad lub na świątecznym stole. Do marynaty dopuszczalne jest stosowanie tylko soli i pieprzu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 25 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie usmażyć schab z kością na grillu? Przygotuj przede wszystkim mięso, przyprawy, cebulę i natkę pietruszki. Na węglach bardzo smaczny jest schab z kością.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz Schab pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Każdy kawałek posolić do smaku z obu stron i natrzeć przyprawami. Do marynowania zwykle używam suchej bazylii, oregano, majeranku, a także przyprawy do grilla i zawsze ziele angielskie. Czasami obchodzę się tylko solą i pieprzem-okazuje się, że nie jest gorzej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Opłucz pietruszkę i cebulę w zimnej wodzie, osusz serwetkami. Pokrój cebule w niezbyt cienkie pierścienie lub półpierścienie. Pokrój natkę pietruszki na grubo i pamiętaj rękami, aby sok się wyróżniał. W rondelku lub dużej filiżance połóż pierwszą warstwę cebuli i pietruszki, połóż kawałki mięsa na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powtarzaj warstwy, aż skończy się polędwica, a ostatnią warstwą przygotuj cebulę z natką pietruszki. Lekko dociśnij mięso rękami, przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania. Staram się przygotować schab od wieczora, aby marynował noc i połowę następnego dnia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal ognisko w grillu, poczekaj, aż drewno się spali.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ruszt i rozgrzej węgle. Połóż marynowane kawałki mięsa na grillu, po usunięciu z nich pietruszki i cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć, od czasu do czasu obracając schab, aż będzie ugotowany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czas gotowania zależy od szerokości kawałków wieprzowiny i ciepła grilla. Przygotowanie grilla zajęło nam około 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz małą cebulę, spłucz i pokrój w półpierścienie. Wyślij cebulę do pojemnika, w którym położysz gotowy Kebab (użyłem rondla z grubymi ścianami i dnem, w którym Kebab pozostaje gorący dłużej). Dodaj 1 łyżkę 5-6% octu. Wymieszaj ocet z cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż kawałki szaszłyka na cebuli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj garnek pokrywką i lekko potrząśnij mięsem z cebulą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać!

krok numer 9, 10 i 11 można pominąć.
podawaj szaszłyki wieprzowe z różnymi sosami, piklami, warzywami lub świeżymi sałatkami.

okazuje się niesamowicie pyszny!

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g

Podobne przepisy