wieprzowina z pieczarkami w piekarniku

to soczyste, delikatne danie będzie częstym gościem na twoim stole. Po pierwsze, przygotowuje się stosunkowo szybko. Po drugie, dostajesz dwa w jednym – mięso i przystawkę. Wybierając odpowiednie składniki, za każdym razem nadasz swoim potrawom nowe akcenty. Wieprzowina z pieczarkami w piekarniku spodoba się zarówno domowi, jak i gościom. Ozdobi nie tylko codzienne, ale także świąteczne menu. Podawane z reguły jako samodzielne danie lub jako dodatek.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 9 % 2 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z pieczarkami w piekarniku? Dziś mamy do czynienia nie tylko z piekarnikiem. Przygotujmy więc wszystko na ten proces. Zacznijmy od mięsa. Należy go podzielić na równe steki o mniej więcej tej samej wielkości o grubości około centymetra. Natychmiast marynowałem je w przyprawach ze wszystkich stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso będzie smaczniejsze i bardziej soczyste, jeśli zostanie lekko pobite. Co zrobiłem-Uderzyłem steki młotkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz możesz włączyć piekarnik, który powinien rozgrzać się do 180-190 stopni i kontynuować. Zajmijmy się stworzeniem "czapki", czyli tego, czym będziemy przykrywać mięso. Obierz cebulę i posiekaj ją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki wpadłem na piękne, świeże. Dlatego nie musiałem ich myć. Tylko je posiekałam. Możesz przeciąć na pół, a następnie wyciąć, aby noga była widoczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej na patelni. Musimy usmażyć grzyby z cebulą. Gotuj, aż pieczarki będą w połowie ugotowane i dopraw przyprawami (lub pieprzem), aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj lekko na końcu, do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy całe to piękno marnieje, przygotuj pomidory. Należy je pokroić w plastry. Grubość zależy od tego, czy lubisz pieczone pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wszystko, możesz złożyć danie. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i połóż na niej marynowane plastry wieprzowiny (dodaj je lekko po obu stronach), a na nich czapkę z warstwy pomidorów i grzybów z cebulą. Wyślij to wszystko do piekarnika. 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Widzisz, na blasze do pieczenia jest dużo soku, a mięso się nie przypaliło. Tak więc 5 minut przed wyłączeniem piekarnika posmaruj to piękno kwaśną śmietaną i natrzyj bezpośrednio na nim ser. Starałem się, aby nie pokrył całej powierzchni. W przeciwnym razie pod tą apetyczną czapką nie ma nic do rozważenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kontynuuj gotowanie w piekarniku przez 5 minut. I podawaj. Mięso należy jeść na gorąco!

i więcej porad

mięso. Możesz ciąć zarówno cieńsze, jak i grubsze – wszystko zależy od tego, co chcesz uzyskać. Ale najlepiej wybrać w sklepie lub na rynku szyjną część tuszu do rzęs. Ale możesz sobie poradzić z polędwicą, łopatką, szynką, a nawet żeberkami!

Grzyby. Nic nie zależy od wielkości, najważniejsze jest, aby odpowiednio je przetrzeć i położyć na mięsie na czas. Pamiętaj, że pieczarki nie mogą znieść mycia.

pieczenie. Niektórzy uważają, że mięso należy położyć na folii, mówią, że tak się nie przypali. Nie spaliło mi się. Ale możesz spróbować, choćby po to, aby później mniej zmywać naczynia.
składając mięso na blasze do pieczenia, nie zostawiaj między nimi dużo miejsca – kawałki znacznie się zmniejszą po upieczeniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy