filet z mintaja na patelni grillowej

rumiany filet z mintaja ugotowany na patelni grillowej. Dzięki temu przygotowaniu filet jest mniej tłusty, ponieważ leży na żeberkach. Ryba ma piękną skórkę, jest soczysta i pachnąca dzięki czosnkowi i tymiankowi.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 16 % 4 g
126 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mintaja na grillu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania filetów z mintaja na patelni grillowej. Oczywiście możesz kupić gotowy filet w sklepie, ale wraz z nim kupujesz znaczną część mrożonej wody. Ponadto po rozmrożeniu filet można złożyć z kilku kawałków zamiast jednego pełnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rozmrożonym mintaju odetnij wszystkie płetwy nożyczkami kuchennymi, odetnij brzuch i usuń wnętrze i koniecznie czarną folię. Jeśli na powierzchni mięsa znajdują się zielone plamy, nie oszczędzaj. Pękł pęcherzyk żółciowy, a mięso stało się gorzkie. Nie możesz go umyć. Osusz mintaja i włóż nóż pod kość. Lewą ręką (jeśli jesteś praworęczny) przyciśnij rybę, a nożem w prawej ręce odetnij dolny filet, dociskając ostrze do kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odwróć mintaja i odetnij dolny filet, wkładając nóż pod kość i dociskając go do niej. Uważaj, nie skalecz się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób filet z drugiej ryby. Odetnij kości żebrowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż filety na desce w jednej warstwie, sól i pieprz (w razie potrzeby) ryby z obu stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i pokrój go na pół wzdłuż. Wlej olej roślinny na patelnię grillową i podgrzej na średnim ogniu. Włóż do niego pokrojony czosnek i gałązki tymianku. Tymianek można przyjmować nie tylko świeży, ale także suszony. Smaż przez 2 minuty, aby posmakować oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na talerz wsyp mąkę i panieruj filety z mintaja z obu stron. Możesz wziąć absolutnie każdą mąkę, najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wsuń smażony czosnek i gałązki tymianku na boki patelni. Ułóż panierowane filety na patelni grillowej skórą do dołu. Smaż filety bez naciskania na złoty kolor, około 5 do 7 minut. Nie smaż zbyt długo, mintaj może wyschnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć filety na drugą stronę i smaż do miękkości. Jeśli chcesz mieć wyraźny wzór, naciśnij filet szpatułką podczas smażenia. Dla nas to nie ma znaczenia, więc nie byłem zbyt przytulny. Po usmażeniu ryby przełóż na talerze i natychmiast podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy