skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mintaja na grillu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania filetów z mintaja na patelni grillowej. Oczywiście możesz kupić gotowy filet w sklepie, ale wraz z nim kupujesz znaczną część mrożonej wody. Ponadto po rozmrożeniu filet można złożyć z kilku kawałków zamiast jednego pełnego.
Krok 2:
W rozmrożonym mintaju odetnij wszystkie płetwy nożyczkami kuchennymi, odetnij brzuch i usuń wnętrze i koniecznie czarną folię. Jeśli na powierzchni mięsa znajdują się zielone plamy, nie oszczędzaj. Pękł pęcherzyk żółciowy, a mięso stało się gorzkie. Nie możesz go umyć. Osusz mintaja i włóż nóż pod kość. Lewą ręką (jeśli jesteś praworęczny) przyciśnij rybę, a nożem w prawej ręce odetnij dolny filet, dociskając ostrze do kości.
Krok 3:
Następnie odwróć mintaja i odetnij dolny filet, wkładając nóż pod kość i dociskając go do niej. Uważaj, nie skalecz się.
Krok 4:
Zrób filet z drugiej ryby. Odetnij kości żebrowe.
Krok 5:
Ułóż filety na desce w jednej warstwie, sól i pieprz (w razie potrzeby) ryby z obu stron.
Krok 6:
Obierz czosnek i pokrój go na pół wzdłuż. Wlej olej roślinny na patelnię grillową i podgrzej na średnim ogniu. Włóż do niego pokrojony czosnek i gałązki tymianku. Tymianek można przyjmować nie tylko świeży, ale także suszony. Smaż przez 2 minuty, aby posmakować oleju.
Krok 7:
Na talerz wsyp mąkę i panieruj filety z mintaja z obu stron. Możesz wziąć absolutnie każdą mąkę, najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości.
Krok 8:
Wsuń smażony czosnek i gałązki tymianku na boki patelni. Ułóż panierowane filety na patelni grillowej skórą do dołu. Smaż filety bez naciskania na złoty kolor, około 5 do 7 minut. Nie smaż zbyt długo, mintaj może wyschnąć.
Krok 9:
Odwróć filety na drugą stronę i smaż do miękkości. Jeśli chcesz mieć wyraźny wzór, naciśnij filet szpatułką podczas smażenia. Dla nas to nie ma znaczenia, więc nie byłem zbyt przytulny. Po usmażeniu ryby przełóż na talerze i natychmiast podawaj.
Krok 10:
Smacznego.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g