sos z fileta z kurczaka

jasne, smaczne, satysfakcjonujące i aromatyczne danie! Każdy sos jest zawsze bardzo popularny wśród wszystkich gospodyń domowych. Z jego pomocą możesz smacznie i obficie nakarmić całą rodzinę. A jeśli użyjesz fileta z kurczaka do przygotowania sosu, jego przygotowanie zajmie bardzo mało czasu. Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 18 % 3 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli weźmiesz mrożony filet z kurczaka, należy go najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojony filet z kurczaka na gorącej patelni i smaż go przez kilka minut na dużym ogniu, aż będzie złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i marchewkę, spłucz wodą. Pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekane warzywa dodaj na patelnię do mięsa. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj trochę wody na patelnię, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec duszenia rozcieńczyć w osobnej szklance trochę wody z mąką i kwaśną śmietaną. Wszystko wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej całą zawartość szklanki na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogrzewanie. Sos z fileta z kurczaka jest gotowy! Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

z fileta z kurczaka można przygotować ogromną różnorodność potraw. A sos mięsny jest jednym z nich.
taki sos można przygotować na bazie śmietany, śmietany lub koncentratu pomidorowego. W rezultacie za każdym razem otrzymasz nowe danie, nowy smak. Odcienie smaku można urozmaicić za pomocą różnych rodzajów przypraw.
uwielbiam dodawać suszoną bazylię do potraw mięsnych. Moim zdaniem świetnie komponuje się z mięsem z kurczaka.
do sosu do dekoracji możesz ugotować tłuczone ziemniaki, ugotować ryż lub spaghetti. Kasza gryczana jest również idealna. W każdym razie iw każdym połączeniu zapewni Ci pyszny i satysfakcjonujący obiad. Do obiadu dodaj sałatkę ze świeżych warzyw.
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy