skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie niezbędne składniki na raz, aby zrobić złoty omlet, aby później nie rozpraszać się wyciągnięciem czegoś z lodówki lub z jakiejś półki, wszystko, czego potrzebujesz, będzie już pod ręką i dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu. Więc zacznijmy.
w misce ubij dwa jajka.
teraz wlej całą objętość mleka wskazaną w składnikach do jajek.
za pomocą trzepaczki lub widelca wstrząśnij jajkami i mlekiem, aby uzyskać mieszankę jajeczno-mleczną z odrobiną piany. Jajka ubite mlekiem sprawiają, że omlet jest lekki i puszysty. W rzeczywistości omlet można przygotować z dowolnej liczby jaj kurzych, wystarczy wziąć pod uwagę, że na każdą jednostkę potrzebujesz 50 ml mleka.
zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce, jeśli zetrzesz na drobnej tarce, otrzymasz delikatniejszy smak omletu. Dodaj starty ser do pojemnika do mieszanki jajeczno-mlecznej, dodaj sól, w razie potrzeby dodaj inne przyprawy i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozmieszczone.
pokrój biały chleb na kawałki średniej wielkości, w kwadraty lub prostokąty, nie jest to tak ważne, ponieważ nie wpłynie to na smak omletu.
weź patelnię, użyłem patelni o średnicy 28 centymetrów, ponieważ uwielbiam cienki omlet. Jeśli chcesz bardziej puszystego omletu, po prostu użyj patelni o mniejszej średnicy.Wlej olej roślinny na patelnię i połóż pokrojony chleb na dnie, równomiernie rozprowadzając go na całym obwodzie patelni. Umieść patelnię z chlebem na dużym ogniu i smaż chleb z jednej strony przez 2-3 minuty na złoty złoty kolor, Odwróć kromki chleba.
teraz wlej mieszaninę omletów bezpośrednio na kromki chleba, zmniejsz ogień do minimum, aby omlet nie przypalił się podczas gotowania, przykryj patelnię pokrywką i gotuj omlet przez 8-10 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól omletowi odpocząć przez kolejne 3-4 minuty.
jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami, omlet powinien okazać się rumiany i smażony na dole, ale pozostanie lekki i delikatny na górze. Sam kolor omletu zależy od użytych jaj, a mianowicie od żółtka. Jeśli jest lekki, omlet okaże się taki, a jeśli jest pomarańczowy, omlet będzie miał jaśniejszy żółty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g