omlet z chlebem na patelni

naładuj się śniadaniem ze złotym omletem z chlebem. Przygotuj delikatny omlet z miękkimi, ale jednocześnie chrupiącymi kromkami chleba, dodaj trochę sera, nadając omletowi wyjątkowy smak. Omlet z chlebem to jednocześnie lekkie, smaczne i sycące śniadanie.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 28 % 8 g
182 kcal
IG: 29 / 71 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

przygotuj wszystkie niezbędne składniki na raz, aby zrobić złoty omlet, aby później nie rozpraszać się wyciągnięciem czegoś z lodówki lub z jakiejś półki, wszystko, czego potrzebujesz, będzie już pod ręką i dzięki temu zaoszczędzisz trochę czasu. Więc zacznijmy.
w misce ubij dwa jajka.
teraz wlej całą objętość mleka wskazaną w składnikach do jajek.
za pomocą trzepaczki lub widelca wstrząśnij jajkami i mlekiem, aby uzyskać mieszankę jajeczno-mleczną z odrobiną piany. Jajka ubite mlekiem sprawiają, że omlet jest lekki i puszysty. W rzeczywistości omlet można przygotować z dowolnej liczby jaj kurzych, wystarczy wziąć pod uwagę, że na każdą jednostkę potrzebujesz 50 ml mleka.
zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce, jeśli zetrzesz na drobnej tarce, otrzymasz delikatniejszy smak omletu. Dodaj starty ser do pojemnika do mieszanki jajeczno-mlecznej, dodaj sól, w razie potrzeby dodaj inne przyprawy i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozmieszczone.
pokrój biały chleb na kawałki średniej wielkości, w kwadraty lub prostokąty, nie jest to tak ważne, ponieważ nie wpłynie to na smak omletu.
weź patelnię, użyłem patelni o średnicy 28 centymetrów, ponieważ uwielbiam cienki omlet. Jeśli chcesz bardziej puszystego omletu, po prostu użyj patelni o mniejszej średnicy.Wlej olej roślinny na patelnię i połóż pokrojony chleb na dnie, równomiernie rozprowadzając go na całym obwodzie patelni. Umieść patelnię z chlebem na dużym ogniu i smaż chleb z jednej strony przez 2-3 minuty na złoty złoty kolor, Odwróć kromki chleba.
teraz wlej mieszaninę omletów bezpośrednio na kromki chleba, zmniejsz ogień do minimum, aby omlet nie przypalił się podczas gotowania, przykryj patelnię pokrywką i gotuj omlet przez 8-10 minut, a następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól omletowi odpocząć przez kolejne 3-4 minuty.
jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami, omlet powinien okazać się rumiany i smażony na dole, ale pozostanie lekki i delikatny na górze. Sam kolor omletu zależy od użytych jaj, a mianowicie od żółtka. Jeśli jest lekki, omlet okaże się taki, a jeśli jest pomarańczowy, omlet będzie miał jaśniejszy żółty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy