skład / składniki
metoda gotowania
1. Podziel jajka na żółtka i białka.
2. Dodaj sól i 3 łyżki do żółtek. cukier i ubij wszystko w bujną pianę. Dodaj wanilię i wymieszaj (możesz dodać wanilinę i cukier waniliowy lub ugotować laskę wanilii w mleku). Stopniowo mieszaj kefir (mleko) do masy.
3. Do masy żółtkowej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
4. Ubij białka na szczyty z 1 łyżką cukru.
5. Dodaj białka do ciasta i mieszaj ruchami składania. Ciasto jest gotowe.
6. Podgrzej patelnię. Zrobi to gruba powłoka nieprzywierająca lub dobra żeliwna. Na przykład naleśnik.
7. Na małym ogniu umieść placki na patelni. Przykryj i gotuj przez 3 do 4 minut. Odwróć i gotuj przez kolejne 3 minuty pod przykryciem. Jeśli chcesz mieć równy złoty kolor po obu stronach-przed odwróceniem połóż niewielką ilość ciasta na naleśnikach i odwróć.
8. Takie naleśniki są sprawdzane pod kątem gotowości jako biszkopt-wykałaczka (zapałka). Jeśli jest wilgotny, gotuj przez kolejną minutę.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g