stek z indyka na patelni grillowej

najsmaczniejszy rumiany stek w Twoim domu! Stek z indyka na patelni grillowej to niezwykle smaczne i bardzo satysfakcjonujące danie, które z pewnością docenią wszyscy miłośnicy mięsa. Indyk przygotowany według tego przepisu okazuje się dość soczysty, umiarkowanie przyprawiony przyprawami i przyprawami, o niesamowicie apetycznym aromacie!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

dokładnie spłucz indyka pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie usuń ewentualne pestki i usuń skórę, jeśli taka istnieje.

ponieważ mięso z indyka jest dość grube i mięsiste, nie zaleca się smażenia go w jednym kawałku. Istnieje ryzyko, że w środku filet pozostanie surowy, a po bokach się rozgotuje. Dlatego należy go wyciąć. Aby to zrobić, połóż filet z indyka na dużej desce i ostrym nożem do krojenia mięsa pokrój kawałek fileta na dwie równe połowy. W takim przypadku nóż powinien poruszać się równolegle do stołu lub deski. W takim przypadku otrzymasz dwa mniej więcej równe kawałki indyka, które później staną się apetycznymi stekami.

aby mięso było soczyste i smaczne, należy je marynować przed smażeniem. Liście estragonu i bazylii należy umyć wodą i wysuszyć, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj warzywa i włóż je do dużego pojemnika.

obierz czosnek, opłucz i przepuść przez prasę. A także dodaj do pojemnika z ziołami. Wlej tam sól i pieprz.

wlej oliwę z oliwek do pojemnika i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. To będzie marynata z indyka.

zanurz pokrojone steki z indyka w pojemniku z marynatą i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni mięsa po obu stronach. Następnie włóż mięso do lodówki na 5-6 godzin marynowania (możesz przez całą noc).

po dostatecznym marynowaniu mięsa możesz zacząć je smażyć. Aby to zrobić, wyjmij steki z lodówki i usuń resztki marynaty, jeśli to możliwe.

umieść patelnię grillową na kuchence i podgrzej ją do żądanej temperatury. Następnie ułóż steki z indyka na gorącej powierzchni i smaż mięso przez około 8 minut z każdej strony. Gotowość steku można sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego - jego wartość w najgrubszej części kawałka powinna wynosić co najmniej 65 stopni Celsjusza.

gotowe steki z indyka posyp pokruszonym estragonem i skrop świeżym sokiem z cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy