skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować skwarki, weź smalec z warstwami mięsa, tzw.
Krok 2:

Pokrój podszereg w paski.
Krok 3:

A potem jeszcze w poprzek.
Krok 4:

Umieść kawałki tłuszczu w kotle-jest to wygodniejsze: tłuszcz nie rozpryskuje się z powodu wysokich boków i nie pali się z powodu grubości naczyń.
Krok 5:

Dodaj kawałki smalcu podczas krojenia.
Krok 6:

Podgrzej smalec na średnim ogniu, lekko przykrywając pokrywką, pozostawiając otwór na ucieczkę pary.
Krok 7:

Wygodne jest umieszczenie pokrywy na krawędzi szpatułki. Możesz dodać kilka liści laurowych.
Krok 8:

Gdy cały tłuszcz topi się ze smalcu, wyłów go łyżką cedzakową lub przecedź przez sito.
Krok 9:

Włóż skwarki do suchego słoika i przechowuj w lodówce.
Krok 10:

W celu długotrwałego przechowywania skwarki można wlać stopionym tłuszczem.
skwarki można wykorzystać do przygotowania smażonych ziemniaków i warzyw, jajecznicy, dodać do pierogów i pierogów. Możesz zmielić skwarki i dodać czosnek, a następnie użyć go jako pasty do barszczu i zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Podchorążka wieprzowa - 630 kcal/100g



