Julienne bez grzybów

Julienne jest łatwa w przygotowaniu, a wynik zachwyci. Słowo julienne najczęściej kojarzy nam się z grzybami. A najczęstszą opcją jest właśnie to-z grzybami i kurczakiem. Ale jeśli nie masz pod ręką grzybów, nie zaszkodzi cieszyć się tą wyjątkową gorącą przekąską. Wystarczy jeden filet z kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 38 % 13 g
węglowodany 12 % 4 g
221 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne bez grzybów? Przygotuj składniki. Aby przygotować julienne bez grzybów, potrzebujemy: filet z kurczaka; ser; śmietana; masło; mąka; przyprawy do kurczaka; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mąkę do śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy do kurczaka, sól i pieprz do kremowej mieszanki mąki. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni roztop masło i smaż, mieszając, filet z kurczaka na dużym ogniu przez około 10 minut, aż na mięsie pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kremową mieszankę mąki na patelnię do kurczaka. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Dusić na średnim ogniu przez około 2 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli sos okaże się bardzo gęsty, możesz go lekko rozcieńczyć mlekiem lub śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż filety z kurczaka z sosem śmietanowym na kokosach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tartym serem. Piec julienne w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż na powierzchni sera pojawi się rumiana skorupa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe julienne podawaj natychmiast, gdy jest gorące. Smacznego!

Julien (FR. julienne) specjalny sposób krojenia młodych warzyw w cienkie paski, zwykle w sezonie letnim do zup i sałatek, charakterystyczny dla kuchni francuskiej.
we współczesnej kuchni termin ten odnosi się do zimnej obróbki (krojenia) warzyw przeznaczonych do zup lub sosów, co daje najdelikatniejszą konsystencję lub przyspiesza gotowość potrawy z młodych warzyw lub ich pędów. Praktycznie oznacza to, że Julien najczęściej oznacza krojenie w paski (w roślinach okopowych) i cienkie pierścienie w cebuli i pomidorach.
sałatki składające się z takich cienko pokrojonych warzyw noszą zatem nazwę juliens, a zupa, w której układane są tak pokrojone warzywa, nazywana jest zupą Julien.

w Rosji Julien nazywa się daniem z grzybów pieczonych w śmietanie lub śmietanie pod skórką serową (zwykle w kokosie). Juliens z kurczaka i owoców morza są również bardzo poszukiwane.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy