skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne bez grzybów? Przygotuj składniki. Aby przygotować julienne bez grzybów, potrzebujemy: filet z kurczaka; ser; śmietana; masło; mąka; przyprawy do kurczaka; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Dodaj mąkę do śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 3:
Dodaj przyprawy do kurczaka, sól i pieprz do kremowej mieszanki mąki. Wymieszać.
Krok 4:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Na patelni roztop masło i smaż, mieszając, filet z kurczaka na dużym ogniu przez około 10 minut, aż na mięsie pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Wlej kremową mieszankę mąki na patelnię do kurczaka. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Dusić na średnim ogniu przez około 2 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli sos okaże się bardzo gęsty, możesz go lekko rozcieńczyć mlekiem lub śmietaną.
Krok 8:
Ułóż filety z kurczaka z sosem śmietanowym na kokosach.
Krok 9:
Posyp tartym serem. Piec julienne w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż na powierzchni sera pojawi się rumiana skorupa.
Krok 10:
Gotowe julienne podawaj natychmiast, gdy jest gorące. Smacznego!
Julien (FR. julienne) specjalny sposób krojenia młodych warzyw w cienkie paski, zwykle w sezonie letnim do zup i sałatek, charakterystyczny dla kuchni francuskiej.
we współczesnej kuchni termin ten odnosi się do zimnej obróbki (krojenia) warzyw przeznaczonych do zup lub sosów, co daje najdelikatniejszą konsystencję lub przyspiesza gotowość potrawy z młodych warzyw lub ich pędów. Praktycznie oznacza to, że Julien najczęściej oznacza krojenie w paski (w roślinach okopowych) i cienkie pierścienie w cebuli i pomidorach.
sałatki składające się z takich cienko pokrojonych warzyw noszą zatem nazwę juliens, a zupa, w której układane są tak pokrojone warzywa, nazywana jest zupą Julien.
w Rosji Julien nazywa się daniem z grzybów pieczonych w śmietanie lub śmietanie pod skórką serową (zwykle w kokosie). Juliens z kurczaka i owoców morza są również bardzo poszukiwane.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g