skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić łososia na węglu drzewnym na ruszcie? Przede wszystkim przygotuj ryby i wszystkie potrzebne produkty. Ryby mogą być używane świeże lub mrożone. Możesz także wziąć gotowe zakupione steki. Jeśli masz rybę z zamrażarki, musisz ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Tuszę wypatroszyć, oczyścić z łusek i umyć w zimnej wodzie.
Krok 2:
Osusz łososia papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci i pokrój na kawałki o grubości nie większej niż 3x-4x centymetrów.
Krok 3:
Zetrzyj ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć gotowej mieszanki mielonej papryki, ale ręcznie mielony groszek jest bardziej aromatyczny.
Krok 4:
Ułóż steki na płaskiej powierzchni. Posyp odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu na wierzchu. Bardzo dobrze z czerwoną rybą łączy się suche zioła prowansalskie, więc można je również wykorzystać do marynowania. Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 5:
Odwróć każdy kawałek ryby i ponownie dopraw solą, pieprzem, dodaj rozmaryn i sok z cytryny. Skrop steki odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Lekkimi ruchami masującymi rozprowadź sok z cytryny i olej na całej rybie.
Krok 6:
Złóż łososia w plastikowej torbie lub pojemniku na żywność i pozostaw na chwilę. Marynowanie czerwonej ryby przez długi czas jest opcjonalne. Podczas gdy ogień pali się w grillu, zwykle jest wystarczająco dużo czasu, aby ryba była nasycona aromatami przypraw.
Krok 7:
Rozpal grill. Gdy pozostaną węgle, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 8:
Umyj ruszt, osusz i posmaruj olejem roślinnym (jest to konieczne, aby ryba nie przykleiła się do metalowych prętów podczas gotowania). Ułóż steki w niewielkiej odległości od siebie na ruszcie.
Krok 9:
Wyślij rybę do grilla.
Krok 10:
Okresowo obracaj kratkę na drugą stronę.
Krok 11:
Gotuj, aż łosoś pokryje się apetyczną złotą skórką.
Krok 12:
Gotowanie steków zajmuje tylko trochę czasu. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając mięso końcówką cienkiego ostrego noża, jeśli zobaczysz przezroczysty płyn, ryba jest gotowa. Jeśli prześwietlisz steki na grillu, okażą się twarde i suche.
Krok 13:
Gotowanie średnich steków w umiarkowanym upale zajęło około 8-10 minut.
Krok 14:
Łosoś na grillu jest gotowy, można go podawać w tej formie.
Krok 15:
Proponuję uzupełnić soczyste steki cytryną i świeżymi ziołami. Aby to zrobić, wymieszaj sok z połowy cytryny w małym głębokim pojemniku, bardzo mało warzyw lub oliwy z oliwek (dosłownie 0,5-1 łyżeczka), drobno posiekany koperek i mielony pieprz. Jeśli masz duże i wystarczająco tłuste steki, możesz wykluczyć olej.
Krok 16:
Nałóż powstałą mieszaninę silikonowym pędzelkiem na każdy kawałek ryby.
Krok 17:
Podaj!
podawaj łososia jako samodzielne danie lub jako dodatek do świeżych warzyw.
zamiast cytryny możesz użyć limonki, okaże się nie mniej smaczna!
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g