łosoś na węglu drzewnym na ruszcie

najsmaczniejszy, apetyczny, zdrowy, soczysty, z dymem! Łosoś na węglu drzewnym na grillu to świetny sposób na urozmaicenie menu podczas pikniku lub letniego domku. W ten sposób możesz ugotować dowolną czerwoną rybę! I odbywa się to w 30 minut!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 19 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
161 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić łososia na węglu drzewnym na ruszcie? Przede wszystkim przygotuj ryby i wszystkie potrzebne produkty. Ryby mogą być używane świeże lub mrożone. Możesz także wziąć gotowe zakupione steki. Jeśli masz rybę z zamrażarki, musisz ją wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Tuszę wypatroszyć, oczyścić z łusek i umyć w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz łososia papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar wilgoci i pokrój na kawałki o grubości nie większej niż 3x-4x centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć gotowej mieszanki mielonej papryki, ale ręcznie mielony groszek jest bardziej aromatyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż steki na płaskiej powierzchni. Posyp odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu na wierzchu. Bardzo dobrze z czerwoną rybą łączy się suche zioła prowansalskie, więc można je również wykorzystać do marynowania. Wyciśnij sok z połowy cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć każdy kawałek ryby i ponownie dopraw solą, pieprzem, dodaj rozmaryn i sok z cytryny. Skrop steki odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Lekkimi ruchami masującymi rozprowadź sok z cytryny i olej na całej rybie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż łososia w plastikowej torbie lub pojemniku na żywność i pozostaw na chwilę. Marynowanie czerwonej ryby przez długi czas jest opcjonalne. Podczas gdy ogień pali się w grillu, zwykle jest wystarczająco dużo czasu, aby ryba była nasycona aromatami przypraw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill. Gdy pozostaną węgle, możesz przejść do następnego kroku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj ruszt, osusz i posmaruj olejem roślinnym (jest to konieczne, aby ryba nie przykleiła się do metalowych prętów podczas gotowania). Ułóż steki w niewielkiej odległości od siebie na ruszcie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij rybę do grilla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Okresowo obracaj kratkę na drugą stronę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj, aż łosoś pokryje się apetyczną złotą skórką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie steków zajmuje tylko trochę czasu. Możesz sprawdzić gotowość, przekłuwając mięso końcówką cienkiego ostrego noża, jeśli zobaczysz przezroczysty płyn, ryba jest gotowa. Jeśli prześwietlisz steki na grillu, okażą się twarde i suche.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie średnich steków w umiarkowanym upale zajęło około 8-10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Łosoś na grillu jest gotowy, można go podawać w tej formie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Proponuję uzupełnić soczyste steki cytryną i świeżymi ziołami. Aby to zrobić, wymieszaj sok z połowy cytryny w małym głębokim pojemniku, bardzo mało warzyw lub oliwy z oliwek (dosłownie 0,5-1 łyżeczka), drobno posiekany koperek i mielony pieprz. Jeśli masz duże i wystarczająco tłuste steki, możesz wykluczyć olej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nałóż powstałą mieszaninę silikonowym pędzelkiem na każdy kawałek ryby.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podaj!

podawaj łososia jako samodzielne danie lub jako dodatek do świeżych warzyw. 
zamiast cytryny możesz użyć limonki, okaże się nie mniej smaczna!

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy