wieprzowina w rękawie w piekarniku

apetyczny, soczysty, na świąteczny stół lub kolację! Wieprzowina w rękawie w piekarniku zgodnie z tym przepisem jest przygotowywana z uprzednim namoczeniem mięsa w solance. Dzięki temu wieprzowina jest miękka, aromatyczna i bardzo smaczna. Wieprzowina jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 67 % 16 g
węglowodany 4 % 1 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź szyjkę wieprzową, zawiera warstwy tłuszczu, dzięki którym wieprzowina okaże się soczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej sól, pieprz i liście laurowe do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę i zalej nią przyprawy. Niech marynata całkowicie ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż całą szyję wieprzową do marynaty. Marynata powinna ją całkowicie pokryć. Weź to pod uwagę przy wyborze miski. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i osusz ręcznikami papierowymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek obrać i pokroić w talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naszpikuj mięso czosnkiem - ostrym cienkim nożem przebij cały kawałek i włóż do nich ząbki czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp mięso solą i przyprawami. Weź przyprawy według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Dodaj liście laurowe z marynaty do torby. Nie związałem końców rękawów jak zwykle, ale po prostu zgiąłem je w dół. Przebij rękaw w kilku miejscach wykałaczką. Oprócz rękawa można upiec wieprzowinę w folii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 1 godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości kawałka. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, wyjmij z rękawa. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Podawaj mięso na stole z sosem żurawinowym lub borówkowym. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy