skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź szyjkę wieprzową, zawiera warstwy tłuszczu, dzięki którym wieprzowina okaże się soczysta.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej sól, pieprz i liście laurowe do głębokiej miski.
Krok 3:
Zagotuj wodę i zalej nią przyprawy. Niech marynata całkowicie ostygnie.
Krok 4:
Włóż całą szyję wieprzową do marynaty. Marynata powinna ją całkowicie pokryć. Weź to pod uwagę przy wyborze miski. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Krok 5:
Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 6:
Czosnek obrać i pokroić w talerze.
Krok 7:
Naszpikuj mięso czosnkiem - ostrym cienkim nożem przebij cały kawałek i włóż do nich ząbki czosnku.
Krok 8:
Posyp mięso solą i przyprawami. Weź przyprawy według własnych upodobań.
Krok 9:
Włóż mięso do rękawa do pieczenia. Dodaj liście laurowe z marynaty do torby. Nie związałem końców rękawów jak zwykle, ale po prostu zgiąłem je w dół. Przebij rękaw w kilku miejscach wykałaczką. Oprócz rękawa można upiec wieprzowinę w folii.
Krok 10:
Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 1 godzinę. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości kawałka. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, wyjmij z rękawa. Uważaj, aby nie poparzyć się parą. Podawaj mięso na stole z sosem żurawinowym lub borówkowym. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g