jajka faszerowane grzybami

Oryginalny, efektowny, apetyczny, bardzo smaczny! Jajka faszerowane grzybami to łatwa w przygotowaniu przekąska. Jednak nie tylko urozmaici rodzinny obiad lub kolację, ale może również rozjaśnić nawet świąteczny stół! Przygotowuje się szybko z dostępnych produktów.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 16 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajka nadziewane grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Oprócz dużych rozmiarów takie jaja z reguły mają jasne, piękne żółtko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: słonecznikowy, kukurydziany, oliwkowy. Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut na małym ogniu na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj grzyby, pokrój w kostkę. Używam świeżych pieczarek królewskich. Ale mogą to być dowolne grzyby, zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone wstępnie rozmrozić i spuścić z nich nadmiar płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby będą całkowicie ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec posolić grzyby. W razie potrzeby można je posypać pieprzem, dodać do grzybów czosnek w proszku lub posiekany ząbek świeżego czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę do grzybów, wszystko wymieszaj i ostudź. Śmietanę można zastąpić majonezem, ale w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu wzrośnie, rozważ to.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oczyść jajka, przekrój na pół i usuń żółtko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgnieć żółtko widelcem i dodaj do grzybów. Wymieszać. Nadzienie do jajek jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnij połówki białek powstałym nadzieniem i natychmiast podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy