skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajka nadziewane grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź duże jajka, najlepiej domowe. Oprócz dużych rozmiarów takie jaja z reguły mają jasne, piękne żółtko.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: słonecznikowy, kukurydziany, oliwkowy. Dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut na małym ogniu na złoty kolor.
Krok 4:
Umyj grzyby, pokrój w kostkę. Używam świeżych pieczarek królewskich. Ale mogą to być dowolne grzyby, zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone wstępnie rozmrozić i spuścić z nich nadmiar płynu.
Krok 5:
Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby będą całkowicie ugotowane.
Krok 6:
Na koniec posolić grzyby. W razie potrzeby można je posypać pieprzem, dodać do grzybów czosnek w proszku lub posiekany ząbek świeżego czosnku.
Krok 7:
Dodaj śmietanę do grzybów, wszystko wymieszaj i ostudź. Śmietanę można zastąpić majonezem, ale w tym przypadku zawartość kalorii w naczyniu wzrośnie, rozważ to.
Krok 8:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 9:
Oczyść jajka, przekrój na pół i usuń żółtko.
Krok 10:
Rozgnieć żółtko widelcem i dodaj do grzybów. Wymieszać. Nadzienie do jajek jest gotowe.
Krok 11:
Wypełnij połówki białek powstałym nadzieniem i natychmiast podawaj.
Krok 12:
Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g