podroby z kurczaka

pyszne, pożywne i niedrogie danie dla całej rodziny! Podroby z kurczaka to świetne podroby do przygotowania szybkiego lunchu lub kolacji dla całej rodziny. Możesz przygotować z nich wiele ciekawych potraw, jednym z prostych są podroby z kurczaka duszone w śmietanie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 20 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W sklepie w dość niskiej cenie można znaleźć zestaw takich podrobów jak podroby z kurczaka, który obejmuje wątróbkę drobiową, serce i żołądki. Są to nie tylko smaczne, ale także zdrowe produkty bogate w związki witaminowe i mineralne. Zdarza się, że ktoś nie lubi wątroby, serca lub żołądków, w razie potrzeby niekochany produkt można zmniejszyć w kompozycji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żołądki z kurczaka ostrożnie i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wątróbkę drobiową również dokładnie myjemy, obieramy z folii i kroimy w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Moje serca z kurczaka, odetnij tłuszcz i pokrój nożem na kilka kawałków. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, rozłóż ugotowane podroby z kurczaka, smaż je, od czasu do czasu mieszając łopatką, przez około 5 minut na średnim ogniu, powinny stać się jaśniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do podrobów z kurczaka na patelnię wysyłamy ugotowaną marchewkę i cebulę, mieszamy składniki i smażymy je razem przez około 10 minut. Następnie wlej wodę na patelnię (zamiast wody możesz użyć bulionu warzywnego), dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj podroby z kurczaka z warzywami przez około 30 minut, zmniejszając ciepło do minimum.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, włóż kilka łyżek tłustej śmietany, śmietanę można zastąpić śmietaną i opcjonalnie dodać koncentrat pomidorowy, aby nadać specjalny smak i ostrygę. Mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie przez kolejne 10-15 minut. Na dnie patelni powinien pozostać gęsty sos, ale na patelni prawie nie ma płynu. Danie jest gotowe, serca z kurczaka, żołądki i wątroba w śmietanie są soczyste i delikatne w smaku. W razie potrzeby posyp gotowe danie posiekanymi świeżymi ziołami, a podroby z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem: makaronem, zbożami lub ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g

Podobne przepisy