omlet kalafiorowy

delikatny i obfity omlet, łatwy do przygotowania na patelni. Omlet kalafiorowy można przygotować bardzo szybko. Do przygotowania tego dania nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona kapusta. Kwiatostany należy gotować w wodzie, a następnie w omlecie są miękkie. Kapusta nadaje omletowi soczystość. Takie danie można przygotować na śniadanie i podać z filiżanką herbaty. Omlet z kalafiorem można również podawać ze świeżymi warzywami lub sałatką.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 60 % 3 g
węglowodany 20 % 1 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

jak zrobić omlet kalafiorowy?

1. Rozłóż kalafior na małe kwiatostany. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
2. Wrzuć durszlak do szklanki nadmiaru wody.
3. Dodaj sól do jajek i ubij trzepaczką.
4. Wlej mleko do jajek i mieszaj, aż będzie gładkie.
5. Wlej kwiatostany kapusty do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wlej przygotowaną masę.
7. Danie gotuje się pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Podawaj omlet z kalafiorem na gorąco. W razie potrzeby posyp zieloną cebulą. Omlet można ułożyć na osobnych talerzach za pomocą szpatułki. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy