skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić omlet kalafiorowy?
1. Rozłóż kalafior na małe kwiatostany. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut.
2. Wrzuć durszlak do szklanki nadmiaru wody.
3. Dodaj sól do jajek i ubij trzepaczką.
4. Wlej mleko do jajek i mieszaj, aż będzie gładkie.
5. Wlej kwiatostany kapusty do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
6. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wlej przygotowaną masę.
7. Danie gotuje się pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Podawaj omlet z kalafiorem na gorąco. W razie potrzeby posyp zieloną cebulą. Omlet można ułożyć na osobnych talerzach za pomocą szpatułki. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g