skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste naleśniki na jednym jajku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jest to konieczne, aby naleśniki były bardziej delikatne.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź wygodną głęboką miskę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się podczas korzystania z miksera. Wlej mleko do miski i dodaj jajko. Nawiasem mówiąc, mleko można lekko rozcieńczyć wodą. Takie naleśniki okażą się bardziej elastyczne.
Krok 3:
Następnie wlej trochę oleju roślinnego, dodaj cukier i szczyptę soli. Dodaj cukier do smaku. jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj trochę więcej cukru.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto naleśnikowe.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki. Będzie dość płynny. Tylko z takiego ciasta powstają cienkie naleśniki. W zależności od ilości mąki kieruj się pożądaną konsystencją ciasta. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki.
Krok 6:
Nasmaruj patelnię do smażenia i podgrzej, aż będzie gorąca. Wlej trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadź na całej powierzchni, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Gotuj naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, na małym ogniu.
Krok 7:
Gotowe naleśniki zmienią kolor na złoty. Ułóż je jeden na drugim na dużym, płaskim talerzu. Możesz trzymać je pod pokrywką, aby nie wyschły.
Krok 8:
Gotowe naleśniki można uzupełnić kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g