naleśniki proste na 1 jajku

w pośpiechu, bardzo smaczne i proste, na śniadanie dla rodziny! Naleśniki proste na 1 jajku są bardzo miękkie i delikatne. Nadają się do nadziewania dowolnymi nadzieniami, można je podawać po prostu ze śmietaną lub dowolnymi słodkimi sosami. I przygotuj się w 25 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 64 % 25 g
203 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste naleśniki na jednym jajku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jest to konieczne, aby naleśniki były bardziej delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź wygodną głęboką miskę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się podczas korzystania z miksera. Wlej mleko do miski i dodaj jajko. Nawiasem mówiąc, mleko można lekko rozcieńczyć wodą. Takie naleśniki okażą się bardziej elastyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej trochę oleju roślinnego, dodaj cukier i szczyptę soli. Dodaj cukier do smaku. jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj trochę więcej cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto naleśnikowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki. Będzie dość płynny. Tylko z takiego ciasta powstają cienkie naleśniki. W zależności od ilości mąki kieruj się pożądaną konsystencją ciasta. Im grubsze ciasto, tym grubsze będą gotowe naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj patelnię do smażenia i podgrzej, aż będzie gorąca. Wlej trochę ciasta naleśnikowego i rozprowadź na całej powierzchni, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Gotuj naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony, na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe naleśniki zmienią kolor na złoty. Ułóż je jeden na drugim na dużym, płaskim talerzu. Możesz trzymać je pod pokrywką, aby nie wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe naleśniki można uzupełnić kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub dżemem. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy