skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Jako wermiszel wziąłem spaghetti. Możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej niezbyt małego i cienkiego. Mięso mielone będzie również pasować do każdego, mój jest mieszany (wieprzowina i wołowina).
Krok 2:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Obierz wstępnie umyte marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni z odrobiną oleju roślinnego smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą do połowy ugotowane, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Umieść mięso mielone na patelni, rozgnieć, aby nie tworzyły się duże grudki. Na średnim ogniu, mieszając, podsmaż mięso mielone z warzywami.
Krok 6:
Gdy mięso mielone zmieni kolor, dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, czarny pieprz, sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Potnij mięso mielone z warzywami na małym ogniu przez 5-7 minut pod pokrywką, aby przyprawy i przyprawy ujawniły swój smak. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 8:
Gotuj makaron równolegle z gotowaniem mięsa mielonego. Wlej 2 litry wody do rondla o odpowiedniej objętości, zagotuj. Sól wodę, opuść makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie niekompletny. Skup się na czasie wskazanym na opakowaniu. Nie rozgotuj makaronu! Pamiętaj, że nadal będzie pieczony w piekarniku.
Krok 9:
Gotowy wermiszel wrzuć do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 10:
W wygodnym pojemniku wymieszaj gotowy makaron i mięso mielone z warzywami.
Krok 11:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż wermiszel z mięsem mielonym. Mam kształt 27 * 17 cm.
Krok 12:
W misce ubij jajka z mlekiem, aż będą gładkie, trochę soli.
Krok 13:
Napełnij wermiszel mieloną mieszanką jajeczno-mleczną. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20-25 minut. Czas gotowania będzie zależał od wysokości zapiekanki i funkcji piekarnika.
Krok 14:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 15:
Gdy zapiekanka wystarczająco zgęstnieje, wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu.
Krok 16:
Piecz naczynie przez około 5 minut dłużej, aby ser całkowicie się stopił.
Krok 17:
Pokrój gotową zapiekankę na kawałki i podawaj. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g