zapiekanka z makaronem z mielonym mięsem w piekarniku

pyszne, satysfakcjonujące danie, na obiad dla całej rodziny! Zapiekanka z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku jest prosta w przygotowaniu, łatwa do podania, a także dość sycąca. Do przygotowania tej zapiekanki nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności kulinarne. A produkty będą potrzebne niedrogie i niedrogie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 35 % 13 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z makaronem z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Jako wermiszel wziąłem spaghetti. Możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej niezbyt małego i cienkiego. Mięso mielone będzie również pasować do każdego, mój jest mieszany (wieprzowina i wołowina).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wstępnie umyte marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z odrobiną oleju roślinnego smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą do połowy ugotowane, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść mięso mielone na patelni, rozgnieć, aby nie tworzyły się duże grudki. Na średnim ogniu, mieszając, podsmaż mięso mielone z warzywami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso mielone zmieni kolor, dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, czarny pieprz, sól. Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Potnij mięso mielone z warzywami na małym ogniu przez 5-7 minut pod pokrywką, aby przyprawy i przyprawy ujawniły swój smak. Wyjmij patelnię z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj makaron równolegle z gotowaniem mięsa mielonego. Wlej 2 litry wody do rondla o odpowiedniej objętości, zagotuj. Sól wodę, opuść makaron, wymieszaj. Gotuj makaron na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie niekompletny. Skup się na czasie wskazanym na opakowaniu. Nie rozgotuj makaronu! Pamiętaj, że nadal będzie pieczony w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy wermiszel wrzuć do durszlaka, aby szkło woda.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wygodnym pojemniku wymieszaj gotowy makaron i mięso mielone z warzywami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż wermiszel z mięsem mielonym. Mam kształt 27 * 17 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce ubij jajka z mlekiem, aż będą gładkie, trochę soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij wermiszel mieloną mieszanką jajeczno-mleczną. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 20-25 minut. Czas gotowania będzie zależał od wysokości zapiekanki i funkcji piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy zapiekanka wystarczająco zgęstnieje, wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz naczynie przez około 5 minut dłużej, aby ser całkowicie się stopił.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój gotową zapiekankę na kawałki i podawaj. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy