sajgonki z papieru ryżowego z krewetkami i warzywami

wszechstronna, lekka i bardzo jasna przekąska na święta! Sajgonki z papieru ryżowego z krewetkami i warzywami są bardzo zdrowe i smaczne. Zawierają minimalną ilość kalorii i dużo witamin. Przygotowanie ich jest bardzo szybkie i proste.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 27 % 6 g
132 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sajgonki z papieru ryżowego z krewetkami i warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakich krewetek najlepiej użyć? Wygodnie będzie owinąć krewetki królewskie lub tygrysie w rolkę, ale możesz wziąć zwykłe. Podnieś warzywa w ten sam sposób według własnego gustu. Użyłam marchewki, ogórka, czerwonej cebuli, liści zielonej sałaty i pomidorów cherry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Jeśli czas nie czekaj, Zwykle polewam krewetki zimną wodą i zostawiam w ten sposób na 15-30 minut. Oczyść małże ze skorup, Usuń głowy i ogony. Z tyłu każdej krewetki znajduje się ciemna żyła główna, należy ją również usunąć. Wytrzyj obrane krewetki papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Dodaj wcześniej obrane dwa ząbki czosnku, pozostaw na dużym ogniu przez kilka sekund, aż ząbki nabiorą lekko złotego odcienia. Olej był nasycony aromatami czosnku, możesz przejść do następnego kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij krewetki do oleju czosnkowego, smaż z jednej strony, aż będą w połowie ugotowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć i pozostaw do ugotowania. Skoncentruj się na tym, że małże staną się czerwone i zwinięte w pierścienie. Jeśli krewetki zostaną prześwietlone na patelni, okażą się twarde i "gumowe".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, spłucz wszystko pod bieżącą zimną wodą. W przepisie użyłam czerwonej cebuli, aby gotowa bułka wyglądała bardziej kontrastowo i kolorowo. Możesz wziąć szalotkę, białą sałatkę lub zieloną młodą. Te odmiany cebuli są bardziej miękkie i świetnie nadają się do nadzienia warzywnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj marchewki na koreańskich sałatkach. Pokrój ogórek i cebulę w cienkie pióra, a pomidory koktajlowe w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz arkusz papieru ryżowego na kilka sekund w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, ostrożnie połóż go na płaskiej powierzchni stołu roboczego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na środku liścia rozłóż trzy krewetki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż warstwę z liśćmi zielonej sałaty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż trochę marchewki, dodaj ogórek i cebulę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie pomidory koktajlowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nakładaj na wypełnienie od dołu, zawiń krawędzie po bokach, jak na zdjęciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    A następnie uformuj rolkę. Mówiąc najprościej, bułki są zwijane zgodnie z zasadą gołąbków lub nadziewanych naleśników.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zwiń w ten sposób Pozostałe rolki. Przed podaniem posyp je sezamem, jeśli chcesz. Gotowe, możesz podawać!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Czasami smażę gotowe sajgonki w pozostałym oleju czosnkowym przez kilka sekund po obu stronach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Okazuje się również bardzo interesujący i smaczny!

sajgonki podawane są zwykle z sosem sojowym lub z ostrym sosem chili.

papier ryżowy z jednej strony ma szorstką powierzchnię, z drugiej gładką. Lepiej jest położyć nadzienie na powierzchni z chropowatością i zrobić błyszczącą stronę zewnętrzną, aby rolka skręciła się bez większych trudności i nie rozpadła się.

przed podaniem skrop bułkę sokiem ze świeżej cytryny lub limonki.

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Papier ryżowy - 333   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy