pilaw w rękawie w piekarniku

w rękawie mięso jest aromatyczne, a ryż kruchy. Pilaw to jedno z najbardziej znanych i popularnych dań kuchni orientalnej. Głównymi składnikami tego dania są ryż i mięso. Proponuję ugotować inną opcję pilawu na rodzinny obiad lub kolację - w rękawie do pieczenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 54 % 15 g
149 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować pilaw w rękawie w piekarniku, potrzebujemy: 1 litr wody; 600 g pulpy wieprzowej; 400 g ryżu; 1 duża cebula; 1 marchewka; 2 główki czosnku; 2 łyżki.l olej roślinny i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z przypraw do pilawu potrzebujemy: 1 łyżeczka przyprawy do pilawu; ½ łyżeczki kurkumy; ½ łyżeczki papryki; 2 łyżeczki berberysu; 1 łyżeczka ze zjeżdżalnią soli. Możesz oczywiście używać tylko gotowych przypraw, ale często dodaje się do nich sól i ostrą paprykę, co osobiście mi się nie podoba. Niemniej jednak lepiej jest samodzielnie określić ilość soli, a w składzie gotowych przypraw trudno jest określić, ile soli należy dodać, aby nie przesolić naczynia. Dlatego gotowe przyprawy biorę minima

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz ryż w zimnej wodzie. Wysuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w średnią kostkę. Lepiej jest wziąć mięso z niewielką ilością tłuszczu, takie jak szynka i polędwica.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę ze wszystkich stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W głębokiej misce połącz ryż, smażone mięso, marchewkę, przyprawę do pilawu, kurkumę, paprykę, berberys i sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na mięsie i ryżu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W torbie do pieczenia o długości około 70 cm Umieść przygotowaną mieszaninę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj całą cebulę i główki czosnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś torebkę do naczynia do pieczenia i mocno zawiąż na jednym końcu. Wlej wodę do torby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść formę z ryżem w piekarniku nagrzanym do 170°C na 45-50 minut. Następnie pociąć torbę na całej długości i odsłonić. Wróć pilaw do piekarnika na kolejne 7-10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pilaw w rękawie jest gotowy. Ryż jest kruchy, a mięso bardzo miękkie. A wszystko razem jest po prostu niewiarygodnie soczyste i pachnące! Smacznego!

istnieje wiele przepisów na pilaw. Możesz gotować pilaw z kurczakiem, jagnięciną, wołowiną lub wieprzowiną. Istnieje również wiele metod gotowania: w kotle na otwartym ogniu, w garnkach w piekarniku, na patelni, w powolnej kuchence.
w rękawie pilaw nie jest gorszy. Przekonaj się sam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal / 100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy