skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować pilaw w rękawie w piekarniku, potrzebujemy: 1 litr wody; 600 g pulpy wieprzowej; 400 g ryżu; 1 duża cebula; 1 marchewka; 2 główki czosnku; 2 łyżki.l olej roślinny i przyprawy.
Krok 2:
Z przypraw do pilawu potrzebujemy: 1 łyżeczka przyprawy do pilawu; ½ łyżeczki kurkumy; ½ łyżeczki papryki; 2 łyżeczki berberysu; 1 łyżeczka ze zjeżdżalnią soli. Możesz oczywiście używać tylko gotowych przypraw, ale często dodaje się do nich sól i ostrą paprykę, co osobiście mi się nie podoba. Niemniej jednak lepiej jest samodzielnie określić ilość soli, a w składzie gotowych przypraw trudno jest określić, ile soli należy dodać, aby nie przesolić naczynia. Dlatego gotowe przyprawy biorę minima
Krok 3:
Dokładnie spłucz ryż w zimnej wodzie. Wysuszyć.
Krok 4:
Obierz cebulę.
Krok 5:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w średnią kostkę. Lepiej jest wziąć mięso z niewielką ilością tłuszczu, takie jak szynka i polędwica.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 7:
W głębokiej misce połącz ryż, smażone mięso, marchewkę, przyprawę do pilawu, kurkumę, paprykę, berberys i sól.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby przyprawy były równomiernie rozłożone na mięsie i ryżu.
Krok 9:
W torbie do pieczenia o długości około 70 cm Umieść przygotowaną mieszaninę.
Krok 10:
Dodaj całą cebulę i główki czosnku.
Krok 11:
Przenieś torebkę do naczynia do pieczenia i mocno zawiąż na jednym końcu. Wlej wodę do torby.
Krok 12:
Umieść formę z ryżem w piekarniku nagrzanym do 170°C na 45-50 minut. Następnie pociąć torbę na całej długości i odsłonić. Wróć pilaw do piekarnika na kolejne 7-10 minut.
Krok 13:
Pilaw w rękawie jest gotowy. Ryż jest kruchy, a mięso bardzo miękkie. A wszystko razem jest po prostu niewiarygodnie soczyste i pachnące! Smacznego!
istnieje wiele przepisów na pilaw. Możesz gotować pilaw z kurczakiem, jagnięciną, wołowiną lub wieprzowiną. Istnieje również wiele metod gotowania: w kotle na otwartym ogniu, w garnkach w piekarniku, na patelni, w powolnej kuchence.
w rękawie pilaw nie jest gorszy. Przekonaj się sam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal / 100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g