skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane z kurczakiem? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć filet z kurczaka, potrzebujemy tylko mięsa. Mięso z kurczaka musi być bardzo drobno posiekane, ponieważ nie jest wstępnie poddawane obróbce cieplnej.
Krok 2:
Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na średniej tarce. W misce umieść pokrojony filet z kurczaka, starte ziemniaki. Cebulę należy również bardzo drobno posiekać i dodać do miski z ziemniakami i kurczakiem.
Krok 3:
Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Wbij jajko kurze do miski z innymi składnikami. Aby placki ziemniaczane były soczyste, a mięso z kurczaka miękkie, dodaj do miski kilka łyżek majonezu. Wymieszaj, aby połączyć składniki. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka, aby mąka się rozdzieliła i nie połączyła w grudki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową połóż mielone mięso ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Nie ma potrzeby, aby placki ziemniaczane były zbyt grube, aby mięso było łatwiejsze do smażenia. Olej należy wlać więcej, aby mięso w plackach ziemniaczanych było dobrze usmażone. Wskazane jest zabranie patelni z pokrywką i podczas smażenia najpierw zamknij ją na chwilę, a następnie zdejmij pokrywkę i pozwól plackom ziemniaczanym się zrumienić.
Krok 5:
Więc smaż najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Zrób to z całą przygotowaną masą. Wyjmij placki ziemniaczane z patelni na ręcznik papierowy. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął. Łatwe do przygotowania, ale satysfakcjonujące i smaczne danie jest gotowe.
Krok 6:
Podawaj z majonezem, świeżymi ziołami i świeżymi warzywami. Placki ziemniaczane z kurczakiem mogą działać nie tylko jako przekąska, ale także obiad lub kolacja. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g