Stroganow wołowy z pieczarkami

danie o doskonałym smaku! Objadanie się! Stroganow wołowy z grzybami można podawać z dodatkiem ryżu, puree ziemniaczanego lub makaronu. Składniki w przepisie łączą się bardzo harmonijnie, delikatnie się uzupełniając. Mięso jest delikatne i soczyste, pod warunkiem, że wołowina była z minimalną liczbą żył. Śmietanę do gotowania można zastąpić kwaśną śmietaną, a bulion wodą. Do smażenia możesz wziąć nie tylko olej słonecznikowy, ale dowolny olej roślinny.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 24 % 6 g
165 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Obierz cebulę, pokrój w kostkę, smaż na oleju słonecznikowym (weź 50 ml) przez 4-5 minut.

2. Umyj pieczarki, pokrój na duże talerze, Wyślij do cebuli, smaż dalej, aż wilgoć wyparuje z grzybów, około 10 minut na dużym ogniu.

3. Wołowinę myjemy, oczyszczamy z żył i folii, kroimy na kilka kawałków, z których każdy bijemy młotkiem kuchennym, tylko bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić włókien.

4. Pokonane talerze kroimy w podłużne kostki, zwijamy w mąkę, smażymy na pozostałym oleju słonecznikowym, wykonując maksymalny ogień, mieszając w tym procesie. Czas smażenia zajmie od 6 do 8 minut.

5. Połóż grzyby z cebulą na mięsie, wlej gorący bulion, wlej sól i pieprz, wymieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

6. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia, pozwól jej parzyć pod zamkniętą pokrywką przez około 5-10 minut.

podając do potrawy, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy