tubki waflowe z kremem

elegancki prezent dla ukochanych dzieci-tuby waflowe z kremem! Niestety kulinarny przepis na gofrownice z kremem jest odpowiedni tylko dla tych, którzy posiadają gofrownicę... tak smutno o tym informuję, bo jeszcze niedawno byłam taką szczęśliwą posiadaczką! A potem cud techniki zniknął gdzieś bez wieści. Ale pamiętam przepis na pyszne jedzenie) i chętnie się z Tobą podzielę. Bardzo proste i bardzo smaczne!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 47 % 27 g
węglowodany 42 % 24 g
375 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z cukrem i szczyptą soli, pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj do nich zmiękczone masło (150 gramów) i wcieraj w jednorodną masę. Aby uzyskać aromatyczny zapach, możesz dodać cukier waniliowy.
ubij białka w gęstą pianę. Ubij też śmietanę. Wymieszaj obie pianki razem. Do żółtek z olejem dodaj mąkę z sodą gaszoną octem i skrobią, dokładnie zagniataj.
następnie dodaj pianę ze śmietany i białek. Pozostaw ciasto na zimno na pół godziny. Piec gofry w temperaturze 200 stopni przez 1-2 minuty.
skręć w tuby jeszcze gorące, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Aby to zrobić, wymieszaj 200 gramów masła ze skondensowanym mlekiem, dobrze ubij. Napełniamy je zimnymi rurkami, używamy z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy