skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka z cukrem i szczyptą soli, pozostaw do rozpuszczenia. Dodaj do nich zmiękczone masło (150 gramów) i wcieraj w jednorodną masę. Aby uzyskać aromatyczny zapach, możesz dodać cukier waniliowy.
ubij białka w gęstą pianę. Ubij też śmietanę. Wymieszaj obie pianki razem. Do żółtek z olejem dodaj mąkę z sodą gaszoną octem i skrobią, dokładnie zagniataj.
następnie dodaj pianę ze śmietany i białek. Pozostaw ciasto na zimno na pół godziny. Piec gofry w temperaturze 200 stopni przez 1-2 minuty.
skręć w tuby jeszcze gorące, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Aby to zrobić, wymieszaj 200 gramów masła ze skondensowanym mlekiem, dobrze ubij. Napełniamy je zimnymi rurkami, używamy z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g