kanapki z ziemniakami na patelni

obfita gorąca przekąska w pośpiechu! Uniwersalne danie! Kanapki z ziemniakami na patelni to okazja, aby twoje śniadanie lub lunch były wyjątkowe, niezwykłe! Często nie warto przygotowywać takiej przekąski, ponieważ danie okazuje się dobrze smażone, ale czasami warto się nim delektować! Okazuje się, że bardzo smaczne kanapki!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
181 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia kanapek z ziemniakami na patelni: kilka plasterków bochenka (możesz wziąć gęstszy, wczorajszy), ziemniaki, olej roślinny do smażenia sól i świeży pomidor do podania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulwy ziemniaka należy dokładnie umyć, obrać i zetrzeć. Pocieram na drobnej tarce. Dodaj sól do smaku. Jeśli jest za dużo soku ziemniaczanego,wyciśnij nadmiar. Na tym etapie do nadzienia ziemniaczanego można dodać różne wypełniacze: przyprawy do smaku, tarty ser, posiekane czyste zioła, drobno posiekane grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na plasterki bochenka równomiernie, równą warstwą, nałóż posiekane ziemniaki i lekko dociśnij widelcem lub rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym bardzo ostrożnie i ostrożnie ułóż przygotowane kanapki. Ważny punkt: konieczne jest ułożenie kanapek z nadzieniem ziemniaczanym!!! Opiekaj kanapki z jednej strony na ogniu nieco większym niż średnie do wymaganego stopnia zrumienienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć kanapki z ziemniakami na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę, aby lekko zrumienić Bochenek. Wyjmij gotowe kanapki z patelni i natychmiast podawaj. Opłucz pomidora, osusz ręcznikiem i pokrój w koła lub pół koła, połóż na kanapkach. Również gałązki świeżego koperku nie będą zbędną ozdobą takiego dania.

możesz uzupełnić nadzienie ziemniaczane takimi przyprawami jak czarny mielony pieprz, asafetida, papryka (zwykła lub wędzona), kurkuma. Dobrze sprawdza się również sól Svan lub chmiel suneli.
zamiast zwykłej soli spróbuj użyć czarnej indyjskiej. Taka sól nada potrawie lekki posmak żółtka jaja. Okaże się znacznie smaczniejszy i ciekawszy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy