skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia kanapek z ziemniakami na patelni: kilka plasterków bochenka (możesz wziąć gęstszy, wczorajszy), ziemniaki, olej roślinny do smażenia sól i świeży pomidor do podania.
Krok 2:

Bulwy ziemniaka należy dokładnie umyć, obrać i zetrzeć. Pocieram na drobnej tarce. Dodaj sól do smaku. Jeśli jest za dużo soku ziemniaczanego,wyciśnij nadmiar. Na tym etapie do nadzienia ziemniaczanego można dodać różne wypełniacze: przyprawy do smaku, tarty ser, posiekane czyste zioła, drobno posiekane grzyby.
Krok 3:

Na plasterki bochenka równomiernie, równą warstwą, nałóż posiekane ziemniaki i lekko dociśnij widelcem lub rękami.
Krok 4:

Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym bardzo ostrożnie i ostrożnie ułóż przygotowane kanapki. Ważny punkt: konieczne jest ułożenie kanapek z nadzieniem ziemniaczanym!!! Opiekaj kanapki z jednej strony na ogniu nieco większym niż średnie do wymaganego stopnia zrumienienia.
Krok 5:

Odwróć kanapki z ziemniakami na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę, aby lekko zrumienić Bochenek. Wyjmij gotowe kanapki z patelni i natychmiast podawaj. Opłucz pomidora, osusz ręcznikiem i pokrój w koła lub pół koła, połóż na kanapkach. Również gałązki świeżego koperku nie będą zbędną ozdobą takiego dania.
możesz uzupełnić nadzienie ziemniaczane takimi przyprawami jak czarny mielony pieprz, asafetida, papryka (zwykła lub wędzona), kurkuma. Dobrze sprawdza się również sól Svan lub chmiel suneli.
zamiast zwykłej soli spróbuj użyć czarnej indyjskiej. Taka sól nada potrawie lekki posmak żółtka jaja. Okaże się znacznie smaczniejszy i ciekawszy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g

