ryż z warzywami do dekoracji

Prosty, szybki, pyszny, na każdą okazję! Ryż z warzywami do dekoracji pasuje do wielu potraw. Ponadto możesz go urozmaicić według własnych upodobań, dodając warzywa w różnych kolorach i formatach. Możesz użyć mrożonych mieszanek warzywnych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 84 % 21 g
110 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z warzywami do dekoracji? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do dekoracji najlepiej użyć ryżu długoziarnistego. taki ryż jest mniej gotowany i okazuje się bardziej kruchy. Groszek może być używany w puszkach, świeży lub, jak mój, mrożony. Nie musisz go wcześniej rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź wygodną głęboką patelnię do gotowania, podgrzej ją, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę i przenieś ryż na patelnię. Smaż ryż przez 5-7 minut, aż będzie przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sól, zmielony pieprz i trochę curry do ryżu. Napełnij ryż gorącą wodą. Wymieszać. Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania ryż wchłonie całą wodę i zwiększy rozmiar. W zależności od odmiany ryżu woda może potrzebować nieco więcej lub mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Paprykę pokroić na małe kawałki. Na osobnej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę i paprykę. Pieczenie zajmie 4-5 minut. W tym czasie papryka stanie się bardziej miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj smażone warzywa, kukurydzę i groszek do gotowego ryżu. Wszystko wymieszaj i podgrzej na patelni przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż z warzywami jest gotowy! Idealny dodatek do każdego dania mięsnego lub rybnego. Podawaj na gorąco. Smacznego!

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy