skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z warzywami do dekoracji? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do dekoracji najlepiej użyć ryżu długoziarnistego. taki ryż jest mniej gotowany i okazuje się bardziej kruchy. Groszek może być używany w puszkach, świeży lub, jak mój, mrożony. Nie musisz go wcześniej rozmrażać.
Krok 2:
Weź wygodną głęboką patelnię do gotowania, podgrzej ją, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę i przenieś ryż na patelnię. Smaż ryż przez 5-7 minut, aż będzie przezroczysty.
Krok 3:
Następnie dodaj sól, zmielony pieprz i trochę curry do ryżu. Napełnij ryż gorącą wodą. Wymieszać. Gotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Podczas gotowania ryż wchłonie całą wodę i zwiększy rozmiar. W zależności od odmiany ryżu woda może potrzebować nieco więcej lub mniej.
Krok 4:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Paprykę pokroić na małe kawałki. Na osobnej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż cebulę i paprykę. Pieczenie zajmie 4-5 minut. W tym czasie papryka stanie się bardziej miękka.
Krok 5:
Dodaj smażone warzywa, kukurydzę i groszek do gotowego ryżu. Wszystko wymieszaj i podgrzej na patelni przez 2-3 minuty.
Krok 6:
Ryż z warzywami jest gotowy! Idealny dodatek do każdego dania mięsnego lub rybnego. Podawaj na gorąco. Smacznego!
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g