skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby je ugotować, musisz ugotować ziemniaki "w mundurze", a następnie obrać je bez chłodzenia i przepuścić przez maszynę do mięsa. Dodaj 2 surowe jajka do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Zaczynamy robić nadzienie: drobno kroimy kapustę i cebulę, osobno smażymy na maśle i mieszamy, solimy, dodajemy 2 posiekane jajka na twardo, dobrze ugniatamy. Masę ziemniaczaną dzielimy na okrągłe ciasta, kładziemy nadzienie na każdym z nich i łączymy krawędzie ciastek. Powstałe placki obtaczamy w mące i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Placki ziemniaczane z kapustą są gotowe, można je jeść na gorąco ze śmietaną i ziołami. Z mojej praktyki kulinarnej wiadomo, że takie placki są spożywane przez dzieci do ostatniego okruchu. Przepyszne i niezwykle zdrowe danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g