skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć soczyste kotlety wieprzowe z serem na patelni w cieście? Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w cieście na patelni, potrzebujemy: pulpy wieprzowej (polędwica, gotowe eskalopy bez kości), czarnego pieprzu (najlepiej mieszanki świeżo zmielonej papryki),soli i oleju roślinnego do smażenia.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w niezbyt grube plastry. Miałem już porcje eskalopów bez kości.
Krok 3:
Pokonaj mięso z obu stron młotkiem.
Krok 4:
Sól i pieprz wieprzowinę.
Krok 5:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: sera, dużego jajka, mleka, mąki, suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.
Krok 6:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 7:
Połącz jajko z mlekiem, serem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj mąkę.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinna być półpłynna mieszanina.
Krok 11:
Zanurz kawałki wieprzowiny w cieście.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kotlety wieprzowe i smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
istnieje wiele przepisów na gotowanie wieprzowiny w cieście, a wszystkie różnice dotyczą głównie składu składników ciasta. Można to zrobić z dodatkiem piwa, zwykłego, na mące i jajkach, ktoś dodaje wódkę do ciasta, ktoś kefir. Jest też ciasto w stylu japońskim, z dodatkiem sosu sojowego. Ogólnie istnieje wiele opcji. Proponuję zrobić ciasto na bazie startego sera. 
w zależności od stopnia zasolenia sera należy dodać mniej lub więcej soli. Jeśli ser ma wyraźny słony smak, lepiej nie dodawać soli do ciasta, w przeciwnym razie możesz mocno posolić danie. Możesz ograniczyć się do soli samych kotletów.
w radzieckich stołówkach kotlet wraz z opiekaniem był najczęstszym daniem. A teraz w wielu jadalniach można zobaczyć na wystawie zjeżdżalnię soczystych kotletów w cieście. To wszechstronne danie do każdego przystawki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g