kotlety wieprzowe z serem na patelni w cieście

smaczne i szybkie nie tylko w dni powszednie, ale także w święta. Soczyste kotlety wieprzowe z serem na patelni w cieście to wygrana-wygrana na obiad. W mojej rodzinie mięso w cieście jest kochane przez wszystkich, od małych do dużych. Staram się robić kotlety tak często, jak tylko mogę. Zwykle gotuję kotlety z kurczaka lub wieprzowiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 59 % 24 g
węglowodany 7 % 3 g
287 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć soczyste kotlety wieprzowe z serem na patelni w cieście? Przygotuj składniki. Aby ugotować wieprzowinę w cieście na patelni, potrzebujemy: pulpy wieprzowej (polędwica, gotowe eskalopy bez kości), czarnego pieprzu (najlepiej mieszanki świeżo zmielonej papryki),soli i oleju roślinnego do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w niezbyt grube plastry. Miałem już porcje eskalopów bez kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokonaj mięso z obu stron młotkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól i pieprz wieprzowinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: sera, dużego jajka, mleka, mąki, suchego czosnku, czarnego pieprzu i soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz jajko z mlekiem, serem, czosnkiem, solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Powinna być półpłynna mieszanina.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz kawałki wieprzowiny w cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kotlety wieprzowe i smaż przez 4-5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

istnieje wiele przepisów na gotowanie wieprzowiny w cieście, a wszystkie różnice dotyczą głównie składu składników ciasta. Można to zrobić z dodatkiem piwa, zwykłego, na mące i jajkach, ktoś dodaje wódkę do ciasta, ktoś kefir. Jest też ciasto w stylu japońskim, z dodatkiem sosu sojowego. Ogólnie istnieje wiele opcji. Proponuję zrobić ciasto na bazie startego sera. 

w zależności od stopnia zasolenia sera należy dodać mniej lub więcej soli. Jeśli ser ma wyraźny słony smak, lepiej nie dodawać soli do ciasta, w przeciwnym razie możesz mocno posolić danie. Możesz ograniczyć się do soli samych kotletów.

w radzieckich stołówkach kotlet wraz z opiekaniem był najczęstszym daniem. A teraz w wielu jadalniach można zobaczyć na wystawie zjeżdżalnię soczystych kotletów w cieście. To wszechstronne danie do każdego przystawki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy