kurczak nadziewany naleśnikami

Oryginalny, efektowny, na świąteczny stół! Kurczak nadziewany naleśnikami będzie wspaniałą ozdobą każdej uczty. Aby go ugotować, będziesz musiał trochę popracować, ale wyniki zwrócą wszystkie wysiłki — zarówno goście, jak i rodzina docenią danie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 21 % 7 g
209 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka nadziewanego naleśnikami? Najpierw przygotuj naleśniki. Jak zrobić naleśniki? Ubij jajka w misce, dodaj sól, przesianą mąkę, sodę. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny. Zagnieść ciasto o konsystencji płynnej śmietany, odstawić na pięć minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Posmaruj gotowe naleśniki masłem, aby się nie sklejały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj tuszę kurczaka. Lepiej jest wziąć kurczaka o wadze co najmniej półtora kilograma, z dobrą całą skórą. Umyj kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Połóż tuszę na plecach, piersią do góry i zacznij usuwać skórę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Jest to prosty i krótkotrwały proces, skóra jest łatwo usuwana. Na plecach może pojawić się większa złożoność — tam skóra jest cieńsza. Pozostaw kończyny ze skórą, przecinając staw, najpierw go łamiąc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuniętą skórę wcieraj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Pocieraj również pozostałe kończyny-skrzydła i golenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel mięso kurczaka od kości. Z kości można doskonale przygotować bulion do zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż przygotowany filet z kurczaka przez maszynę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Smaż cebulę, marchewkę i grzyby na patelni z olejem przez 5-7 minut na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W głębokiej misce wymieszaj posiekany filet z kurczaka, smażone warzywa z grzybami, starty ser, 1-2 łyżki majonezu (można zastąpić śmietaną), sól, pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na gotowe naleśniki połóż przygotowane nadzienie warstwą nie większą niż 0,5-0,7 mm i zwiń je ciasnymi rolkami. Mam osiem takich rolek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż skórę kurczaka i złóż w nią bułki naleśnikowe, niezbyt ciasno, aby skóra nie została uszkodzona. Przypnij dziurę wykałaczkami lub zszyj nitką do gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż przygotowanego kurczaka w żaroodpornej formie lub na blasze do pieczenia. Posmaruj go równomiernie majonezem. Jeśli masz czas, pozostaw na półtorej godziny do marynowania. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Łatwo kroi się na porcje. Smacznego!

proces gotowania można podzielić na kilka dni - jednego dnia upiec naleśniki i ugotować nadzienie, drugiego napełnić kurczaka naleśnikami i upiec.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy