skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka nadziewanego naleśnikami? Najpierw przygotuj naleśniki. Jak zrobić naleśniki? Ubij jajka w misce, dodaj sól, przesianą mąkę, sodę. Wlej ciepłe mleko i olej roślinny. Zagnieść ciasto o konsystencji płynnej śmietany, odstawić na pięć minut.
Krok 2:
Piecz naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Posmaruj gotowe naleśniki masłem, aby się nie sklejały.
Krok 3:
Przygotuj tuszę kurczaka. Lepiej jest wziąć kurczaka o wadze co najmniej półtora kilograma, z dobrą całą skórą. Umyj kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Połóż tuszę na plecach, piersią do góry i zacznij usuwać skórę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Jest to prosty i krótkotrwały proces, skóra jest łatwo usuwana. Na plecach może pojawić się większa złożoność — tam skóra jest cieńsza. Pozostaw kończyny ze skórą, przecinając staw, najpierw go łamiąc.
Krok 4:
Usuniętą skórę wcieraj wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Pocieraj również pozostałe kończyny-skrzydła i golenie.
Krok 5:
Oddziel mięso kurczaka od kości. Z kości można doskonale przygotować bulion do zupy.
Krok 6:
Przełóż przygotowany filet z kurczaka przez maszynę do mięsa.
Krok 7:
Obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Smaż cebulę, marchewkę i grzyby na patelni z olejem przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 9:
W głębokiej misce wymieszaj posiekany filet z kurczaka, smażone warzywa z grzybami, starty ser, 1-2 łyżki majonezu (można zastąpić śmietaną), sól, pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Na gotowe naleśniki połóż przygotowane nadzienie warstwą nie większą niż 0,5-0,7 mm i zwiń je ciasnymi rolkami. Mam osiem takich rolek.
Krok 11:
Rozłóż skórę kurczaka i złóż w nią bułki naleśnikowe, niezbyt ciasno, aby skóra nie została uszkodzona. Przypnij dziurę wykałaczkami lub zszyj nitką do gotowania.
Krok 12:
Ułóż przygotowanego kurczaka w żaroodpornej formie lub na blasze do pieczenia. Posmaruj go równomiernie majonezem. Jeśli masz czas, pozostaw na półtorej godziny do marynowania. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.
Krok 13:
Podawaj gotowego kurczaka na gorąco. Łatwo kroi się na porcje. Smacznego!
proces gotowania można podzielić na kilka dni - jednego dnia upiec naleśniki i ugotować nadzienie, drugiego napełnić kurczaka naleśnikami i upiec.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g