bulgur z cebulą i marchewką na patelni

proste, jasne, niezrównane pyszne aromatyczne danie! Bulgur gotowany z marchewką i cebulą na patelni to świetna opcja na chudy stół. Czosnek i warzywa dodadzą wyjątkowego smaku i wyjątkowego smaku. Podawaj tak po prostu lub jako dodatek do mięsa, kotletów i nie tylko.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 59 % 19 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulgur wlać do głębokiej miski lub filiżanki o odpowiedniej wielkości. Spłucz kilka razy pod bieżącą zimną wodą. Następnie zalej kaszę wrzącą wodą i przykryj filiżankę pokrywką. Pozostaw bulgur na 20-30 minut. W tym czasie prawie cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna bulguru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie inne produkty. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Warzywa umyć i osuszyć serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki na małe kostki lub użyj tarki z dużymi zębami. Posiekaj cebulę w drobną kostkę lub półpierścienie. Pokrój pomidory arbitralnie niezbyt duże. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, na dużym ogniu, aż cebula będzie półprzezroczysta (5 do 7 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pomidory i czosnek do smażenia. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Nie zapomnij okresowo mieszać wszystkiego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bulgur wrzuć do durszlaka, aby szklanki pozostały nadmiar płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij grys na patelnię. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Na tym etapie możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw. Bardzo dobrze sprawdza się mielona kolendra, suche zioła prowansalskie i wiele innych. Wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany, od 15 do 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 5 minutach od rozpoczęcia duszenia zbóż otwórz pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli jest mało płynu (a może się to zdarzyć, jeśli użyłeś niezbyt soczystych pomidorów), wlej trochę wrzącej wody, dosłownie pół szklanki i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bulgur jest gotowy! Posyp drobno posiekanymi ziołami i podawaj!

smacznego!

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy