skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście.
Krok 2:
Bulgur wlać do głębokiej miski lub filiżanki o odpowiedniej wielkości. Spłucz kilka razy pod bieżącą zimną wodą. Następnie zalej kaszę wrzącą wodą i przykryj filiżankę pokrywką. Pozostaw bulgur na 20-30 minut. W tym czasie prawie cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna bulguru.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie inne produkty. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Warzywa umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 4:
Pokrój marchewki na małe kostki lub użyj tarki z dużymi zębami. Posiekaj cebulę w drobną kostkę lub półpierścienie. Pokrój pomidory arbitralnie niezbyt duże. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów. Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Gotuj, mieszając, na dużym ogniu, aż cebula będzie półprzezroczysta (5 do 7 minut).
Krok 6:
Dodaj pomidory i czosnek do smażenia. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty. Nie zapomnij okresowo mieszać wszystkiego.
Krok 7:
Bulgur wrzuć do durszlaka, aby szklanki pozostały nadmiar płynu.
Krok 8:
Wyślij grys na patelnię. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Na tym etapie możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw. Bardzo dobrze sprawdza się mielona kolendra, suche zioła prowansalskie i wiele innych. Wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany, od 15 do 20 minut.
Krok 9:
Po 5 minutach od rozpoczęcia duszenia zbóż otwórz pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli jest mało płynu (a może się to zdarzyć, jeśli użyłeś niezbyt soczystych pomidorów), wlej trochę wrzącej wody, dosłownie pół szklanki i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 10:
Bulgur jest gotowy! Posyp drobno posiekanymi ziołami i podawaj!
smacznego!
ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g