Japońskie naleśniki

Miękkie i aromatyczne naleśniki, łatwe do smażenia na patelni. Japońskie naleśniki należy przygotowywać z produktów o temperaturze pokojowej. Dlatego musisz wcześniej wyjąć jajka z lodówki. Tortille są smażone bez dodatku oleju. Naleśniki można łatwo obrócić, jeśli patelnia zostanie umieszczona na wilgotnej szmatce,a dopiero potem wlać ciasto. Nawet z powodu tego produktu nie palą się i mają piękną różową powierzchnię. Japońskie naleśniki można podawać z kompotem lub herbatą. Dobrze komponują się z sosem czekoladowym i dżemem morelowym.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 77 % 34 g
187 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Ubij surowe jajko z cukrem.
2. Wlać podgrzane mleko, dobrze wymieszać.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do ciasta, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Japońskie naleśniki smażone są na suchej patelni, pożądane jest, aby była nieprzywierająca. Wlej łyżkę ciasta i spłaszcz, aby uzyskać okrągłą tortillę. Następnie odwróć naleśnik, przykryj i smaż na złoty kolor. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
Japońskie naleśniki podawać z dżemem i płatkami kokosowymi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy