Japońskie naleśniki
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij surowe jajko z cukrem.
2. Wlać podgrzane mleko, dobrze wymieszać.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do ciasta, mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Japońskie naleśniki smażone są na suchej patelni, pożądane jest, aby była nieprzywierająca. Wlej łyżkę ciasta i spłaszcz, aby uzyskać okrągłą tortillę. Następnie odwróć naleśnik, przykryj i smaż na złoty kolor. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
Japońskie naleśniki podawać z dżemem i płatkami kokosowymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g