skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z czerwonej ryby pokroić w drobną kostkę. Możesz wziąć dowolną rybę, nawet najbardziej budżetowy różowy łosoś - nadal będzie pyszny.
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekaną rybą, 2 łyżki. zmiękczone masło, sól, pieprz i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 3:
Dodaj sodę, jajka i śmietanę do ryb. Mieszać.
Krok 4:
Dodaj mąkę, czosnek i posiekane zioła. Mieszać.
Krok 5:
Taka masa powinna się okazać-niezbyt gęsta, ale też nie płynna.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż cienkie bibułki rybne na średnim ogniu, rozprowadzając jedną łyżkę masy. Z góry musisz lekko uderzyć szpatułką, nadając płaski kształt.
Krok 7:
Smażyć z obu stron na złoty kolor, na umiarkowanym ogniu.
Krok 8:
Podawaj z puree ziemniaczanym, sałatką ze świeżych warzyw. Bardzo smaczne, delikatne i soczyste! Możesz przygotować masę z wyprzedzeniem, a wieczorem szybko ją ugotować. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g