kotlety z czerwonej ryby w stylu nadmorskim

delikatne złote placki rybne! Cudowna Kolacja! Szybko się gotują, nie trzeba brudzić maszynki do mięsa, a następnie myć rąk... A wynik jest wspaniały!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 24 % 9 g
207 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z czerwonej ryby pokroić w drobną kostkę. Możesz wziąć dowolną rybę, nawet najbardziej budżetowy różowy łosoś - nadal będzie pyszny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekaną rybą, 2 łyżki. zmiękczone masło, sól, pieprz i wstaw do lodówki na godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę, jajka i śmietanę do ryb. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, czosnek i posiekane zioła. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Taka masa powinna się okazać-niezbyt gęsta, ale też nie płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej i usmaż cienkie bibułki rybne na średnim ogniu, rozprowadzając jedną łyżkę masy. Z góry musisz lekko uderzyć szpatułką, nadając płaski kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor, na umiarkowanym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj z puree ziemniaczanym, sałatką ze świeżych warzyw. Bardzo smaczne, delikatne i soczyste! Możesz przygotować masę z wyprzedzeniem, a wieczorem szybko ją ugotować. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy