skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić udka z kurczaka w cieście na patelni?
na początek przygotuj ciasto. Zrobimy to w ten sposób:
1. W misce rozbij jajko, ubij je trzepaczką lub widelcem.
2. Połóż połowę soli na jajku.
3. Dodaj mleko do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, wymieszaj z przyprawami w osobnej misce.
5. W mieszance mąki i przypraw włóż pozostałą sól.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
teraz możesz przejść do przygotowania dania głównego:
6. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem.
7. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
8. Zanurz każdą podudzie najpierw w mieszance jajecznej, a następnie w mące i włóż do wrzącego oleju.
9. Smaż podudzia z obu stron, aż będą miękkie, od czasu do czasu obracając.
udka z kurczaka w cieście są gotowe. Smacznego! To jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g