udka z kurczaka w cieście na patelni

Ciesz się ulubionym smakiem smażonych udek z kurczaka w cieście! Niezapomniany smak od dzieciństwa-kto go nie zna? Zarówno dorośli, jak i dzieci lubią udka z kurczaka w cieście-na zewnątrz są chrupiące, w środku delikatne i soczyste!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 14 % 5 g
217 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

jak zrobić udka z kurczaka w cieście na patelni?

na początek przygotuj ciasto. Zrobimy to w ten sposób:

1. W misce rozbij jajko, ubij je trzepaczką lub widelcem.
2. Połóż połowę soli na jajku.
3. Dodaj mleko do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, wymieszaj z przyprawami w osobnej misce.
5. W mieszance mąki i przypraw włóż pozostałą sól.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.


teraz możesz przejść do przygotowania dania głównego:

6. Udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem.
7. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
8. Zanurz każdą podudzie najpierw w mieszance jajecznej, a następnie w mące i włóż do wrzącego oleju.
9. Smaż podudzia z obu stron, aż będą miękkie, od czasu do czasu obracając.

udka z kurczaka w cieście są gotowe. Smacznego! To jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy