morszczuk w powolnej kuchence

soczysty i pyszny morszczuk jest niezrównany – proszę krewnych! To pyszne danie przygotowane z najlepszego przedstawiciela dorsza, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Twoi domownicy będą zachwyceni tym daniem, które podasz im na śniadanie, lunch lub kolację. Z obecności takiego piękna skorzysta również świąteczne menu. To piękno można podawać nie tylko jako niezależne danie. Podanie morszczuka w sosie do ziemniaków, makaronu lub innych dodatków daje obfite drugie danie. Morszczuk w takim sosie nie jest straszny nawet dla dzieci, ponieważ prawie nie ma w nim Kości.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 32 % 7 g
112 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrozić rybę, ponieważ rzadko można ją kupić w świeżej formie. Odetnij ogon i płetwy, Wyczyść wszystko w środku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz tuszę, wysusz i pokrój na małe kawałki bez usuwania grzbietu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W sam raz posolić kawałki i doprawić przyprawami. Niech się pomarszczą, a my przygotujemy resztę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj drobno obraną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie obierz umytą marchewkę i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb "smażenie". Usmażmy marchewki z cebulą, zajmie to 10 minut. Nie zapomnij odwrócić!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A my na razie zwijamy rybę w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cebula i marchewka są gotowe, zalej je sokiem pomidorowym, Posol i dopraw przyprawami-pozwól im dalej gotować, wyłącz, gdy tylko masa zacznie wrzeć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać sos do innej miski, umyć miskę, wytrzeć do sucha i włożyć olej. Smażyć morszczuka, nie zapominając o odwróceniu. Pamiętaj, że olej musi się dobrze rozgrzać, w przeciwnym razie ryba przyklei się do dna miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To wszystko. Możesz wysłać SOS pomidorowo-warzywny do morszczuka. Dusimy to wszystko przez około 10 minut w trybie "gaszenia" i wyłączamy. Odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.

i więcej porad

nie gotuj potrawy z morszczuka, jeśli została kilkakrotnie rozmrożona. Będzie nie tylko niezbyt atrakcyjny – pozostanie w nim niewiele przydatnych.

jeśli bierze zamrożony morszczuk, wybierz ten, który został szybko zamrożony.

jeśli sos jest kwaśny, na koniec dodaj trochę cukru.

pod koniec gotowania możesz dodać warzywa do sosu.

Grzyby zachowają się świetnie zamiast cebuli i marchewki.

jeśli nie chcesz dużo tłuszczu i nie przejmuj się smażeniem, włóż warzywa do miski i duś pod przykryciem w pomidorze rozcieńczonym wodą (w razie potrzeby). A następnie wymieszaj z morszczukiem i gotuj na wolnym ogniu w sosie.

jeśli nie ma soku pomidorowego, weź puree, rozcieńcz wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy